Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Ξεκινάει η "αξιοποίηση" των ακινήτων του δημοσίου...

Αναδημοσιεύουμε από τη "Ροδιακή" ένα άρθρο που αφορά τα σχέδια της κυβέρνησης και της τρόικα για το ξεπούλημα της δημόσιας ιδιοκτησίας - αξιοποίησή της σύμφωνα με την κρατούσα παραπλανητική διάλεκτο. Τα σχέδια αφορούν προφανώς και τη Ρόδο. 
Προβάλλονται διάφορα επιχειρήματα για να πείσουν την κοινωνία για την ανάγκη του επικείμενου ξεπουλήματος: από τη μια μεριά το δυσβάστακτο βάρος του δημόσιου χρέους, το οποίο ισχυρίζονται πως θα μειωθεί με "σωστή" αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου και από την άλλη πως θα πρέπει να αναπληρωθεί η χρόνια αδυναμία του κράτους για επενδύσεις με τη συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου. Τίποτα δεν είναι περισσότερο παραπλανητικό. 
Όσα κι αν ξεπουλήσει η κυβέρνηση, το χρέος θα διογκώνεται, καθώς δανείζεται τεράστια ποσά με ιδιαιτέρως επαχθείς όρους. Αργά ή γρήγορα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία. Τα επιχειρήματα περί "σωστής διαχείρισης" δεν αντέχουν στη στοιχειώδη κριτική, καθώς τα παραδείγματα της απόδοσης στην αγορά του δημόσιου πλούτου όλα τα προηγούμενα χρόνια σε τελική ανάλυση αυτό που αποδεικνύουν δεν είναι ούτε η μείωση των ελλειμμάτων, ούτε η αύξηση της  αποδοτικότητας, ούτε βέβαια η "ανάπτυξη". Είναι η χρεοκοπία της αγοράς και των μηχανισμών της και η απόλυτη διαφθορά του κρατικού και πολιτικού μηχανισμού που συντηρεί για να εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.

Το άρθρο της Ροδιακής

Στην άμεση πρόσληψη συμβούλων που θα καταγράψουν τα ακίνητα του Δημοσίου και θα προτείνουν μεθόδους αξιοποίησής τους, έτσι ώστε να προκύψουν έσοδα της τάξης των 3 έως 5 δισ. ευρώ προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών.

Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να επισπεύσει τις διαδικασίες για τα υπάρχοντα projects, ενώ ολοκληρώνονται και οι διεργασίες για το μέλλον των κρατικών τραπεζών.

Μετά την απαίτηση της τρόικας να τεθεί πιο ψηλά ο πήχης των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις έως το 2013, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, καθώς είναι ο μοναδικός τομέας που μπορεί να αποδώσει το ζητούμενο ποσό.

Η τρόικα ζήτησε ο στόχος για είσπραξη 3 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις έως το 2013 να αυξηθεί και να φτάσει στα 7 δισ. ευρώ για το ίδιο διάστημα. Μάλιστα, η απαίτηση των δανειστών μας ήταν ο νέος στόχος να τεθεί στα 9 δισ. ευρώ. Μετά την αύξηση του στόχου των εσόδων και με δεδομένο ότι προς το παρόν η κυβέρνηση δεν προτίθεται να «ακουμπήσει» τα «φιλέτα» του Δημοσίου (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ), το οικονομικό επιτελείο έχει δύο τρόπους για να καλύψει τα 4 δισ. ευρώ που είναι τα επιπλέον έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

1 Ακίνητα. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν οριστεί οι σύμβουλοι του Δημοσίου, έργο των οποίων θα είναι να καταρτίσουν μία μελέτη στην οποία θα υπάρχει πλήρης καταγραφή των ακινήτων των υπουργείων και όλων των φορέων του Δημοσίου (κυρίως εκείνα που έχουν εμπορική χρήση), αλλά και προτάσεις για την καλύτερη μέθοδο αξιοποίησής τους.

Επί της ουσίας, οι σύμβουλοι θα «χτυπούν» τις πόρτες των υπουργείων και των φορέων, θα εξετάζουν τα χαρτοφυλάκια των ακινήτων τους και θα δημιουργήσουν ένα κατάλογο με τα προς εκμετάλλευση ακίνητα. Αυτό θα πρέπει να γίνει έως το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2011 και όπως παραδέχτηκε και ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο.

2 Δημόσιες επιχειρήσεις. Το δεύτερο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να κινηθεί πιο γρήγορα και πιο επιθετικά σε ότι αφορά τις συμμετοχές του Δημοσίου σε διάφορες επιχειρήσεις. Στις επόμενες μέρες αναμένεται να οριστούν οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης για την ΔΕΠΑ, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελ. Βενιζέλος», το φάσμα συχνοτήτων και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ, πρώην ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ). Παράλληλα, το 2011 θα ολοκληρωθεί και η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, αλλά και η πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ θα προχωρήσουν και τα projects τις αξιοποίησης των λιμανιών και των περιφερειακών αεροδρομίων.

Στο μέτωπο των τραπεζών, στις αρχές του 2011 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ). Οι γενικές κατευθύνσεις θα ανακοινωθούν σύντομα και οι τελικές λεπτομέρειες θα καθοριστούν σε συνεργασία με την Κομισιόν.

Ο λειτουργικός διαχωρισμός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) θα ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2011. Το κομμάτι των τραπεζικών δραστηριοτήτων που θα προκύψει από τον διαχωρισμό θα πωληθεί ή θα ενσωματωθεί στην ΑΤΕ.

Σε ό,τι αφορά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στην Τράπεζα Αττικής, παρά τις έντονες πιέσεις της τρόικας για άμεση πώλησή τους η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό αφήνει περιθώριο για πιθανή συγχώνευσή τους.

Πάντως, το κλίμα στις αγορές δεν επιτρέπει κάποια κίνηση για τις δύο αυτές τράπεζες και η κυβέρνηση αναμένεται να τηρήσει στάση αναμονής για τα επόμενα ένα με δύο χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου