Τύπος

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα www.iskra.gr

FAST TRACK: ΧΩΡΑ "ΜΠΑΝΑΝΙΑ" ΜΙΑΣ ΧΟΥΦΤΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ


ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ  ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θα συμφωνήσουμε με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Παμπούκη πως το νομοσχέδιο το οποίο παρουσίασε για τις μεγάλες επενδύσεις (fast track) αποτελεί μια τομή για την Ελλάδα. Αποτελεί μια πρωτοφανή επιχείρηση νομοθετικής κατοχύρωσης της Κυβέρνησης να προβαίνει σε σκανδαλώδεις παραχωρήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο υπογράφοντας προς τούτο συμβάσεις αποικιοκρατικού χαρακτήρα.

 Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί τυχαία η παρουσίαση του νομοσχεδίου αυτού στη σημερινή συγκυρία. Tο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει ξεκάθαρα την υποχρέωση της χώρας να πρoοωθεί ετησίως 10 έργα μεγάλων υποδομών με διαδικασίες εξπρές για την έγκρισης περιβαλλοντικών όρων κλπ. Επομένως είναι προφανές (και θα γίνει μάλιστα ακόμα πιο ξεκάθαρο παρακάτω) πως το νομοσχέδιο του κου Παμπούκη αποτελεί προϊόν υπόδειξης από τη μεριά της τρόϊκας που συνάντησε την αμέριστη συνένεση της Κυβέρνησης. 

Η χώρα οδεύει σε μια τραγωδία οικονομικής αφαίμαξης και περιβαλλογικής καταστροφής, δεκάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή που υπέστη με την Ολυμπιάδα!


Όπως έχουμε ήδη αναφέρει στην ΙΣΚΡΑ το νομοσχέδιο αυτό αφορά καταρχήν μεγάλες επενδύσεις άνω των € 200 εκ ή άνω των € 75 εκ. εφόσον όμως δημιουργούν τουλάχιστον 200 νέες θέσεις εργασίας. Επομένως είναι προφανές πως το νομοσχέδιο στοχεύει στην ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου την ίδια μάλιστα στιγμή που κλείνουν κατά χιλιάδες οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.


Αυτό όμως που προκαλεί πραγματικά σοκ είναι οι ειδικότερες προβλέψεις του νομοσχεδίου:


1. Τα εν λόγω μεγάλα επενδυτικά σχέδια θα εντάσσονται στην «δικαιοδοσία» του νομοσχεδίου με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Μεγάλων Έργων και Υποδομών. Οι σχετικές γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών προς την εν λόγω Επιτροπή αλλά και γενικότερα η συμπλήρωση των δικαιολογητικών για τις σχετικές άδειες πρέπει να ολοκληρώνονται εντός 15 ημερών το αργότερο. Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπονται πειθαρχικά μέτρα εναντίον των εμπλεκόμενων δημοσίων υπαλλήλων εκβιάζοντας τους ουσιαστικά (καθώς οι προθεσμίες είναι αδύνατον να καλυφτούν με τις υφιστάμενες ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό) να γνωμοδοτούν υπέρ του κάθε αετονύχη, προκειμένου να μην χάσουν τη θέση τους!

2. Προβλέπεται η εξαίρεση των σχετικών επενδυτικών έργων από τους ισχύοντες πολεοδομικούς όρους με μια απλή Υπουργική Απόφαση ή Προεδρικό Διάταγμα!

3. Προβλέπεται η παραχώρηση πυθμένα (!), παραλιών και γενικότερα παραθαλάσσιων χώρων για την εξυπηρέτηση λειτουργικών αναγκών των εν λόγω έργων

4. Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα απαλλοτρίωσης δασικών εκτάσεων χωρίς καμία διαδικασία χαρακτηρισμού ή την τήρηση οποιασδήποτε διαδικασίας.

5. Προβλέπεται η δυνατότητα δωρεάν παραχώρησης ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου στους αετονύχηδες με σκοπό τη διενέργεια μεγάλων έργων. Μέχρι τώρα μιλούσαμε για εκποίηση δημόσιας περιουσίας στο κεφάλαιο! Πλέον μπορούμε να μιλάμε για...χάρισμα!

6. Η προθεσμία προσφυγών κατά των πράξεων απαλλοτρίωσης μειώνεται στις...30 ημέρες.

7. Τέλος, ως κερασάκι στην τούρτα προβλέπεται η κατάφωρα αντισυνταγματική απογύμνωση του Συμβουλίου της Επικρατείας από τη δυνατότητά του να εκδικάζει προσφυγές που αναφέρονται στο εθνικό και όχι στο δίκαιο της ΕΕ. Οι λόγοι είναι προφανείς: το ΣτΕ αποτελεί ίσως τον μόνο «θύλακα» της Δικαιοσύνης που έχει υπερασπιστεί μέχρι τέλους το Σύνταγμα και τη νομιμότητα, προκειμένου να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον.

Από τα παραπάνω, γίνεται προφανές πως η αντίληψη της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου για τις επενδύσεις είναι αυτή του... ιθαγενή. Το νομοσχέδιο αυτό το οποίο αποτελεί προϊόν του Μνημονίου, προβλέπει, χωρίς καμία δόση υπερβολής, συμβάσεις νέοαποικιοκρατικού χαρακτήρα! Αυτό φάνηκε και από το γεγονός πως η περιοδεία του Υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο εξωτερικό τις ημέρες αυτές είχε μεταξύ άλλων ως σκοπό και την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό...


Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία (21-10-2010) 

Βρετανία: Ριζική αλλαγή τού ρόλου του κράτους, και όχι απλές περικοπές, ανακοίνωσε χθες ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας Τζορτζ Οσμπορν. 


Μέχρι το 2014-15 οι δημόσιες δαπάνες θα μειωθούν κατά 83 δισεκατομμύρια λίρες, με σκοπό τη μείωση του ελλείμματος που αγγίζει το 12% του ΑΕΠ. Το κόστος αυτής της δραστικής συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα, υπό την ηγεσία του συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλελεύθερων Δημοκρατών, εκτιμάται ότι θα είναι 490.000 θέσεις εργασίας. 

Η κοινωνική πρόνοια 

Η δαπάνη για την κοινωνική πρόνοια θα μειωθεί συνολικά κατά 18 δισ. λίρες, ενώ ο τομέας της υγείας προς το παρόν θα προστατευτεί από περικοπές, παρ' ότι, βέβαια, σε πραγματικούς όρους το κόστος της υγείας αυξάνεται σε ετήσια βάση. Επιπλέον, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί από τα 65 στα 66 χρόνια έως το 2020. 

Η τοπική αυτοδιοίκηση θα δει τους πόρους της να μειώνονται κατά 20%, ενώ τα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης κατά 24%. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα μειωθεί κατά 10% και για την εσωτερική αστυνόμευση κατά 16%, ενώ στο υπουργείο Αμυνας οι περικοπές αγγίζουν το 8%. 

Επιδόματα τέκνων 

Μέσα στη μεγάλη λίστα του κ. Οσμπορν, σημεία της οποίας αναφέρονται παραπάνω, βρίσκονται μειώσεις στα επιδόματα τέκνου για 1,2 εκατομμύρια Βρετανούς και η κατάργηση προγραμμάτων, όπως το «Δουλειές για το Μέλλον», το οποίο θεωρούνταν από τα πλέον επιτυχημένα στην Ευρώπη για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας. Πρόκειται για τη σκληρότερη μείωση δαπανών που έχει βιώσει η χώρα από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όμως πρέπει κανείς να κοιτάξει πέρα από τους αριθμούς για να κατανοήσει το «όραμα» της κυβέρνησης Κάμερον-Κλεγκ για τη Βρετανία. Η δραστική οπισθοχώρηση του κράτους από την παροχή υπηρεσιών «πρώτης γραμμής» είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του σχεδίου που ανακοινώθηκε. 

Μεγάλες επιχειρήσεις: «ναι» 

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας και η ένωση των 30 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας στηρίζουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Αντίθετα, οι οργανώσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων διαμαρτύρονται ότι θα πληγούν ανεπανόρθωτα, όπως άλλωστε και οι δημόσιοι υπάλληλοι.