Συνολικό Πρόγραμμα

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ....

Οι  αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010, πραγματοποιούνται με πλαίσιο τις τεράστιες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης-προϊόν της επιθετικής πολιτικής του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου-στην καθημερινή ζωή του πολίτη και ιδιαίτερα του μισθωτού, του συνταξιούχου και των μικρομεσαίων στρωμάτων, με τραγικές επιπτώσεις οικονομικές, κοινωνικές πολιτικές και περιβαλλοντικές.

Το ζοφερό αυτό πλαίσιο, έρχεται να το επιβαρύνει η πολυδιαφημισμένη διοικητική μεταρρύθμιση και διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας με το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», που με συνοπτικές διαδικασίες και απίστευτη προχειρότητα ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, αφήνοντας, σκόπιμα ασάφειες, κενά και αντιφάσεις που μόνο μεταρρύθμιση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και πολύ περισσότερο να εφαρμοστεί. Και το χειρότερο είναι ότι «Καλλικράτης» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι ένας ακόμη μοχλός πίεσης και καθοριστικό στοιχείο για τη στήριξη της πολιτικής που επιβάλλει το διαβόητο μνημόνιο. Διότι το πρόγραμμα «σταθερότητας» της κυβέρνησης και η πολιτική του μνημονίου, στερούν την αυτοδιοίκηση από ζωτικούς πόρους για την επιβίωσή της.

Η αντιμετώπιση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων και δυσλειτουργιών στο νέο ενιαίο Δήμο της Ρόδου, που θα προκύψει από την τεχνητή συνένωση των 10 υφισταμένων Δήμων, μόνο τότε θα μπορεί να είναι αποτελεσματική, αν υπάρχει ενεργός συμμετοχή των  πολιτών, των κοινωνικών ομάδων, των νέων, των ελεύθερων  επαγγελματιών, των εργαζόμενων, όλου του ροδιακού λαού.

Γι’ αυτό και: 

Συμμετέχουμε  στις δημοτικές εκλογές με τις προτάσεις μας  και τις  θέσεις μας.

Συμμετέχουμε  μαζί με όσους πιστεύουν ακόμα πως μπορούν να αγωνιστούν για να αλλάξουν τα πράγματα με αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά.

Οφείλουμε να σκεφτούμε διαφορετικά γιατί δεν υπάρχουν άλλες επιλογές.

Είναι απαραίτητο στους σημερινούς πολύ δύσκολους καιρούς και πολύ περισσότερο σ’ αυτούς που έρχονται, όπως μας λένε κάθε μέρα, να μπορεί να αναπτυχθεί ένα κίνημα αλληλεγγύης και σεβασμού των δικαιωμάτων του πολίτη. Δεν αρκεί μόνο να διαμαρτυρόμαστε. Πρέπει να επιλέξουμε τη διέξοδο από την κρίση κι αυτό που είναι καλύτερο για το κοινωνικό σύνολο.

Οι παρατάξεις, οι εξαρτημένες από τα δύο μεγάλα κόμματα που επί 35 χρόνια εναλλάχθηκαν στην κυβερνητική εξουσία (γιατί την πραγματική εξουσία την ασκεί το μεγάλο κεφάλαιο και οι τράπεζες),  και έφεραν τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, φέρουν ακέραιη την ευθύνη για όσα συμβαίνουν σήμερα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε όλα τα επίπεδα,  αφού δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά τον βραχίονα της κυβερνητικής πολιτικής και μοχλό εφαρμογής πολιτικών προς όφελος του μεγαλοξενοδοχειακού κεφαλαίου και να εφαρμόζουν δήθεν «μεταρρυθμίσεις» που να εναρμονίζονται προς τον κυρίαρχη πολιτική των κομμάτων τους.

Από την άλλη πλευρά, οι παρατάξεις εκείνες που διακηρύσσουν την δήθεν κομματική ανεξαρτησία δεν είναι άλλες από ένα σύνολο ανθρώπων που στη μεγάλη τους πλειοψηφία ανήκουν κομματικά σε ένα από τα δύο κόμματα, αναζητώντας δικό τους «ζωτικό» χώρο για συντεχνιακές συσπειρώσεις και συμφέροντα. Εννοείται, πως εξαιρέσεις ατόμων πάντα υπάρχουν που όμως επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Η δική μας η παράταξη Το ΡΟΔΟΚΟΚΚΙΝΟ, δεν τερματίζει τη δράση της την ημέρα των εκλογών. Συνεχίζει τον αγώνα της σε όλα τα πολιτικά και κοινωνικά επίπεδα, και μετά τις εκλογές, για μια πραγματικά  δημοκρατική αυτοδιοίκηση σε κάθε της βαθμίδα.

Μας γνωρίζετε, αφού έχουμε δοκιμαστεί σε αγώνες για πολλά θέματα της τοπικής  κοινωνίας. Μας ξέρετε καλά γιατί ήμασταν οι  μόνοι που παρακολουθούμε αδιάλειπτα τα τοπικά προβλήματα με συνεχείς παρεμβάσεις, προτάσεις,   αμφισβητήσεις, καταγγελίες, υπερασπιζόμενοι το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον,  την πολιτιστική μας κληρονομιά, την υγεία, την παιδεία, τη νεολαία, την Τρίτη ηλικία, τους  δημόσιους  χώρους, τις  παραλίες  και  άλλα πολλά.
    
Ήμασταν  οι  μόνοι παρόντες, αν και χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση από τη Δωδεκάνησο  που  καταθέσαμε τεκμηριωμένες  προτάσεις για τα  μεγάλα  έργα  υποδομής,  για  τον  τουρισμό,   για  την  ακίνητη  περιουσία  του  δημοσίου,  για  το  ενεργειακό,  τις  μεταφορές, όταν οι άλλοι ήταν απόντες.

Σταθήκαμε, τέλος, κοντά στους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους  μικροεπαγγελματίες, τη  νεολαία.

Ήμασταν  παρόντες, όταν άλλοι τώρα,  προεκλογικά,   ανακαλύπτουν  την  Τ.Α.  και  τα  προβλήματα  που  την  απασχολούν.

Συμμετέχουμε  λοιπόν στις επερχόμενες δημοτικές  εκλογές  για  να  συνεχίσουμε  ακόμη πιο αποφασιστικά, μέσα  από  τη  συμμετοχή  μας  πλέον  στα  αυτοδιοικητικά  όργανα,  την  προσπάθεια  για να  αλλάξουμε  ριζικά  τα  τοπικά  πράγματα.

Έχουμε επίγνωση ότι ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα για να τον διανύσουμε και να φτάσουμε στο τέρμα του

Η  Ρόδος, ως,  νησί  περνά  μια  βαθύτατη  κρίση   οικονομική,  κοινωνική,  περιβαλλοντική.

Αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή πως η πεπατημένη οδός, ή  εκείνη  με τα όποια φτιασιδώματα  ή μικροβελτιωτικά  και επιφανειακά μέτρα που  προτείνονται  κάθε φορά από  τις  ίδιες δυνάμεις  που  ελέγχουν  χρόνια  τώρα  το  χώρο  της  Τ.Α.  στο  νησί, δεν  μπορούν  ν’  αλλάξουν  ουσιαστικά  την  πορεία  παρακμής  που  μαστίζει  τη  Ρόδο  εδώ  και  δεκαετίες,  παρά  τις  φιλότιμες  προσπάθειες  αυτοδιοικητικών  παραγόντων   και  κάποια  μεμονωμένα  θετικά  αποτελέσματα.


 Η  Ρόδος  παρά  τα  σημερινά  αδιέξοδά  της,  διαθέτει ακόμα   επαρκείς  πόρους  για  να  μπορέσει να αντιστρέψει τα σημερινά δεδομένα και να μπορέσει να αναπτυχθεί  όπως  ταιριάζει  στην  μακρόχρονη  και  πλούσια   ιστορία  της  και  τη φιλεργατικότητα των κατοίκων  της.


Θα πρέπει γι’ αυτό, να  αποσαφηνίσει και να διεκδικήσει τον τοπικό  και  διεθνή της  ρόλο, αξιοποιώντας κατάλληλα τα μεγάλα συγκριτικά της  πλεονεκτήματα που είναι  άρρηκτα  δεμένα  με  την  πολιτιστική  της  παράδοση   και  το  φυσικό  της   περιβάλλον.

Πρέπει  να  αξιοποιήσει  την  πολυπολιτισμικη  της  ιστορία  και  τη  γεωγραφική  της   θέση  στο  σταυροδρόμι  τριών  ηπείρων  για  να  αναδειχθεί    τόπος  συνάντησης  και  επικοινωνίας μεταξύ  των  λαών.  Κάτω  απ’ αυτό  το  πρίσμα  πρέπει  να  αντιμετωπισθεί  και  ο  τουρισμός.


H  Ρόδος  ως διεθνές  πνευματικό  και  πολιτιστικό  κέντρο, η  Ρόδος  ως  διεθνές  τουριστικό  θέρετρο υψηλών προδιαγραφών, η  Ρόδος ως τόπος  διεθνών  συναντήσεων : Να  πώς  ατενίζουμε  τη  Ρόδο  του  αύριο. Είναι  ο  μόνος  δρόμος   που   θα  της εξασφαλίζει  σταθερή  και  βιώσιμη  ανάπτυξη,  που  θα  προσφέρει  στους  κατοίκους  μια  άλλη  ποιότητα  ζωής   και  ένα  ελπιδοφόρο  μέλλον  για  τις  νέες  γενιές.

Οι προτάσεις μας

1) Τοπική βιώσιμη (αειφόρος) ανάπτυξη

Η βιώσιμη (αειφόρος) ανάπτυξη είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη σχεδιασμένη και ελεγχόμενη ανάπτυξη.  Έχει ως κύριο της μέλημα  τη διαφύλαξη  του φυσικού  και  του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος,  δηλ. του φυσικού τοπίου, των δασών, της  γεωργικής γης, της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς… Με λίγα λόγια στοχεύει να παραδώσει στις επόμενες γενιές ακέραιους τους πόρους που κληρονομήσαμε οι  οποίοι  δεν  μας  ανήκουν  κατ’  αποκλειστικότητα!

Οργανικό στοιχείο της βιώσιμης ανάπτυξης είναι η «φέρουσα ικανότητα» του νησιού, που υπολογίζεται βάσει συγκεκριμένων μετρήσιμων κριτηρίων. Τέτοια κριτήρια είναι π.χ. η χωρητικότητα των παραλιών, η διατήρηση του υδροφόρου ορίζοντα, η διαφύλαξη του τοπίου και του φυσικού ανάγλυφου κλπ.

Η βιώσιμη ανάπτυξη που επιζητούμε θέτει όρους, όρια και προσανατολισμούς στην  ανάπτυξη. Είναι  ταυτόσημη με την  ποιοτική ανάπτυξη, την οποία  όλοι επικαλούνται, χωρίς όμως να  τη  συνδέουν με συγκεκριμένες δεσμεύσεις.  Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι συμβατή με την εκτατική και  ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και τη διαρκή μεγέθυνση των δεικτών, όπως κατανάλωση ενέργειας, νερού, ανεξέλεγκτη δόμηση, κυκλοφοριακός φόρτος, όγκος απορριμμάτων και λυμάτων, έργα υποδομής εκτός  κλίμακας .       
Σ' αυτή τη λογική δεν μπορούμε να αποδεχθούμε οικιστικές επεκτάσεις χωρίς σχέδιο, δόμηση έξω από σαφείς κανόνες και όρους, μοντέλα ενεργοβόρα και σπάταλα, ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις και αλόγιστη σπατάλη νερού, καλύψεις ρεμάτων και ποταμών,  τεχνικά  έργα που δε σέβονται το φυσικό τοπίο.

Δε  μπορούμε  επίσης  να  αποδεχθούμε αλλοιώσεις πάρκων, καταλήψεις  κοινοχρήστων χώρων, το  ξεπούλημα  μνημείων  κλπ. Η  προστασία  του  δημόσιου  χώρου  είναι  πρώτιστο  μέλημά  μας.

Ιδιαίτερη  μέριμνα  απαιτούν  τα  πολύπαθα  δάση  μας.  Πέρα  από  τα  πρόσθετα  απαιτούμενα  έργα  υποδομής  και  βελτίωση  της  οργάνωσης,  πιστεύουμε ότι η  εκχώρηση  της  διαχείρισής  τους  σε  αγρότες  (για  καθαρισμούς,  κλαδέματα κλπ)  θα  συμβάλει  αποφασιστικά  στην  προστασία  τους.

Υποστηρίζουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού, γιατί είναι η μόνη επιλογή που εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα εισόδημα, απασχόληση, στήριξη της τοπικής οικονομίας  και κοινωνίας. Η  τουριστική  ανάπτυξη  είναι  άρρηκτα  δεμένη  με τη  βιώσιμη ανάπτυξη. Το αντίθετο οδηγεί στην αλλοίωση και καταστροφή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού, στη βαθμιαία απαξίωση και την περαιτέρω υποβάθμιση του χώρου. Το  αναπτυξιακό  μοντέλο που ακολουθήθηκε  μεταπολεμικά  και   που  όλοι  εκθειάζουν, ουσιαστικά  έχει  αποτύχει. Έφερε μεν πρόσκαιρη ευημερία,   όμως υπονόμευσε σοβαρά το μέλλον. Η χρόνια  τουριστική  κρίση είναι  συνέπεια  αυτής της  αλόγιστης  ανάπτυξης.
Δεν  πάει  άλλο. Είναι  επείγων ο  τόπος  μας να στραφεί  σ’ ένα  νέο  βιώσιμο  και  σταθερό  μοντέλο  ανάπτυξης.

2)  Χωροταξικός- Πολεοδομικός   Σχεδιασμός

Ο   Χωροταξικός  και ο ολοκληρωμένος  Πολεοδομικός  Σχεδιασμός αποτελεί ακόμα ζητούμενο και για το νησί  και  για  κάθε  Δημοτικό Διαμέρισμα  χωριστά.  Οι    μεμονωμένοι και  αποσπασματικοί σχεδιασμοί που ξεκίνησαν, θα πρέπει να  ενταχθούν  σ΄ένα  ολοκληρωμένο σχεδιασμό στο επίπεδο του νησιού, με τη  σύνταξη  Ρυθμιστικού  Σχεδίου.  Είμαστε ένας ενιαίος  υσικός, κοινωνικός  και   οικονομικός  χώρος  που  απαιτεί   ισόρροπη,   πολυδιάστατη, οργανωμένη  και   βιώσιμη  ανάπτυξη.

Οι  παραπάνω  στόχοι  θα    πρέπει  να  εξασφαλισθούν  με  τον   καθορισμό ζωνών χρήσεων γης (οικιστική, τουριστική, γεωργική, βιομηχανική, φυσικού κάλλους κλπ), μέσα από τις οποίες θα προκύπτουν σαφώς οι αντίστοιχοι όροι δόμησης, καθώς και οι περιοχές απόλυτης ή μερικής προστασίας.

Θα  πρέπει  να  θεσπισθούν  τοπικοί  όροι  δόμησης  που  να  κατοχυρώνουν  τον  παραδοσιακό  χαρακτήρα  όλων  των  οικισμών  του  νησιού. Η κάλυψη των οικιστικών αναγκών, τόσο για μόνιμη, όσο και για παραθεριστική κατοικία, θα πρέπει  να αντιμετωπίζεται  μέσα στους υφιστάμενους οικισμούς σε συνδυασμό με την   απαραίτητη επέκτασή  τους. Παράλληλα,  υποστηρίζουμε  τη  σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης,  που  κατασπαταλά  πολύτιμους  και  μη  ανανεώσιμους  φυσικούς  πόρους.

Ο  σχεδιασμός  θα  πρέπει να  στοχεύει  στο  ζωντάνεμα – μέσα από κατάλληλα αναπτυξιακά  και  οικονομικά  κίνητρα- των  οικισμών που  φθίνουν (ορεινά ή απομακρυσμένα  χωριά)  ή  των οικισμών  που  χάνουν  τον  πληθυσμό  τους ,  όπως  η  Παλιά Πόλη  της  Ρόδου.  Το  Ρυθμιστικό Σχέδιο της  Ρόδου θα  πρέπει  παράλληλα  να  προβλέψει  ένα  πλήρες  πλέγμα  υποδομών  τόσο τεχνικού (οδικά, λιμενικά, αποχετευτικά…) όσο  και  κοινωνικού  χαρακτήρα (σχολεία, ιατρεία, εγκαταστάσεις πρόνοιας…) που  θα διασφαλίζουν ένα ανώτερο επίπεδο και  ποιότητα  ζωής  και  θα  εκσυγχρονίζουν το νησί.  Σε  όλα  τα  επίπεδα  ο  σχεδιασμός  πρέπει  να  εμπεριέχει  την  περιβαλλοντική  διάσταση.  Αντικείμενό  του  θα  είναι,  επίσης,  η  εξεύρεση   ειδικής , περιοχής,  μακριά από κατοικημένες ζώνες για τη συγκέντρωση των  οχλουσών  χρήσεων,  όπως  είναι  οι  πετρελαϊκές  εγκαταστάσεις  κλπ.

Στα  κέντρα  των   μεγαλύτερων  οικισμών,  και  ιδιαίτερα  στην  πόλη  της  Ρόδου, επείγει η προώθηση μελετών αναπλάσεων, σε συνδυασμό με  κυκλοφοριακές  μελέτες  για  την  οργανωμένη  αντιμετώπιση  των  προβλημάτων  που  αντιμετωπίζουν (κυκλοφοριακή συμφόρηση,  πρόβλημα στάθμευσης, ανεπαρκή  πεζοδρόμια,  υποβαθμισμένοι  δημόσιοι  χώροι…).

Μέσα από το χωροταξικό και  πολεοδομικό σχεδιασμό, θα αποφασισθεί, επίσης,  ο τρόπος αξιοποίησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του δημοσίου για  παραγωγικούς σκοπούς,  όπως  γεωργία,  τουρισμό  κλπ  καθώς  και  η  παραχώρησή  της  στο  Δήμο  ώστε  να  διατεθεί  για  κοινωνικά  προγράμματα,  για  πράσινο,  για  οικιστικούς  σκοπούς,  για  έργα  υποδομής κλπ.

3)   Τουρισμός

Ο Τουρισμός που αποτελεί και την κύρια οικονομική δραστηριότητα στο  νησί  μας  και όχι  μόνο, εκτός από την κρίση του μοντέλου του μαζικού τουρισμού, υφίσταται σήμερα και τις επιπτώσεις της γενικότερης κρίσης και των κυβερνητικών μέτρων "σταθεροποίησης".  Τυχόν  αύξηση του ΦΠΑ ,θα αποτελέσει  την  ταφόπετρα   στον  ελληνικό  τουρισμό.

Ο  τουρισμός  μας, θα πρέπει  να  αλλάξει  προσανατολισμό. Πρέπει  να αποκτήσει αφενός ποιοτικά χαρακτηριστικά και αφετέρου να αναπτυχθεί κυρίως μέσα από εναλλακτικές μορφές. Είναι η αποτελεσματικότερη απάντηση  στα  "βραχιολάκια"  και  το "φθηνό" τουρισμό καθώς και στους  εκβιασμούς  των  "τουρ οπερέιτορς ".

Κατά συνέπεια, πρώτη προϋπόθεση για να συνεχίσει να αναπτύσσεται και  να  επιβιώνει ένας τουριστικός προορισμός είναι να διασφαλίσει την αμφίδρομη σχέση Τουρισμού και Περιβάλλοντος,  φυσικού  και  πολιτιστικού.

Δεύτερη προϋπόθεση, είναι η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού σε όλες του τις μορφές, (φυσιολατρικός–οικολογικός, αγροτουρισμός, πολιτιστικός,   αρχαιολογικός,  συνεδριακός,  ιστιοπλοΐας,  αθλητικός,   ιστιοσανίδας,    καταδυτικός,  ιαματικός, θρησκευτικός κλπ.), που σε αντίθεση με το μοντέλο του μαζικού τουρισμού (ήλιος και θάλασσα) που γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, αποτελεί τη σύγχρονη μορφή του τουρισμού, που μπορεί να συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, να αυξήσει σημαντικά το τουριστικό ρεύμα, να δώσει ώθηση και σε άλλους παραγωγικούς τομείς.  Ιδιαίτερα  οφέλη  μπορεί  να  έχει  η  Ρόδος  με  την  ανάπτυξη  του  συνεδριακού  τουρισμού και την περαιτέρω ανάπτυξη του  θαλάσσιου τουρισμού, καθιστώντας τη Ρόδο και εκδρομική έδρα  κρουαζιερόπλοιων,  μετά  από ουσιαστικές  βελτιώσεις των  υποδομών λιμένα και  αερολιμένα.

Χρειάζεται  επομένως,  να οργανώσουμε το τουριστικό προϊόν του  νησιού με βάση τα τοπικά συγκριτικά του πλεονεκτήματα, με στόχο την προσέλκυση τουριστών με ειδικά ενδιαφέροντα . Να δομήσουμε την τουριστική μας προσφορά σε ειδικά προϊόντα για το κάθε ιδιαίτερο ενδιαφέρον των τουριστών και σε ειδικές διαδρομές. Να οργανώσουμε την προσφορά μας έτσι ώστε να υποστηρίζεται από όλα τα αναγκαία επαγγέλματα (πχ ξεναγοί, οδηγοί, εκπαιδευτές δραστηριοτήτων) και τις μορφές των τουριστικών επιχειρήσεων (πχ εταιρείες- τουριστικά  γραφεία για την οργάνωση και διαχείριση των ειδικών προϊόντων στο νησί ),  ώστε να μπορέσουμε να προωθήσουμε και να  διανείμουμε στην αγορά τα προϊόντα αυτά .   Στα  πλαίσια  αυτά  θα  πρέπει  να  ενταχθεί  και  η  προώθηση  και  της  αυθεντικής  τοπικής  κουζίνας,  εφοδιάζοντας   με   ειδικά   σήματα  τα  καταστήματα  που  πληρούν  τις  προϋποθέσεις.

 Στόχος, τέλος, πρέπει να είναι η διάχυση του τουρισμού στους λοιπούς  παραγωγικούς  τομείς  και  ιδιαίτερα στη  γεωργία.

Οι  τουριστικοί  τόποι  του  νησιού  θα  πρέπει   επειγόντως  να  αναμορφωθούν,  να  οργανωθούν  και  να  εκσυγχρονιστούν  με  τολμηρά  έργα  αναπλάσεων  όλων  των  κοινοχρήστων  χώρων, με τη  δημιουργία καθολικού  δικτύου πεζοδρόμων  και  ποδηλατοδρόμων σε  συνδυασμό  με  έργα πρασίνου, με  τη  διασφάλιση  των  προσβάσεων  στις  ακτές  και  την  ουσιαστική βελτίωση των παραλιών. Τα  παραπήγματα, οι  αντιαισθητικές κατασκευές, οι  καταλήψεις  στις  παραλίες  και  κάθε  τι  που  υποβαθμίζει  τον  τουρισμό  θα  πρέπει  να  εκλείψουν.

Παράλληλη  παρέμβαση  θα πρέπει  να  γίνει  και  για  την  ουσιαστική   βελτίωση  της  ποιότητας των παρεχομένων  τουριστικών υπηρεσιών. Η  επιμόρφωση  και  η  συνεχιζόμενη εκπαίδευση είναι κρίσιμος  παράγοντας  προς  την κατεύθυνση αυτή.

Σύμφωνα με τα παραπάνω θα πρέπει να  δοθεί  ιδιαίτερη έμφαση στη σταδιακή   εξάλειψη  των προβλημάτων που βαρύνουν το Φαληράκι, κατά πρώτο λόγο,  αλλά  και άλλους τουριστικούς προορισμούς, όπως Κολύμπια, Ιαλυσό, Αρχάγγελο, Πεύκους, Λάρδο κλπ.

Οι  παρθένες  παράκτιες ζώνες του νησιού,  όπως η Τσαμπίκα, το  Λιμανάκι  της  Λάρδου, το  Πρασονήσι  και  άλλες, θα  πρέπει να διατηρηθούν αδόμητες και  ελεύθερες για  ντόπιους και  ξένους.  Τέτοιες  φυσικές  παραλίες προσθέτουν στο  τουριστικό μας  προϊόν.

Τέλος,  τα  όλα  τα  τουριστικά  ακίνητα  του  δημοσίου  ή  των  Δήμων   στο  νησί: Νερά Καλλιθέας, Γκολφ Αφάντου, Ξενοδοχείο των Ρόδων, εγκαταστάσεις  Προφήτη Ηλία,  Ακταίον,  Έλλη  κλπ., θα πρέπει να  λειτουργήσουν  κάτω από ενιαίο φορέα, με  τη συμμετοχή  και  ιδιωτών,  υπό τον έλεγχο όμως του  Δήμου.

Δυστυχώς, μέχρι τώρα και παρά τις αντίθετες διακηρύξεις, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διατηρεί απολύτως σε ισχύ το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, που με τις διατάξεις του περί παραθεριστικής κατοικίας, οδηγεί σε υπερδόμηση και καταστροφή ολόκληρες παράκτιες περιοχές ακόμα και περιοχές Natura.   Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη  ριζική αναθεώρησή του.

4) Γεωργία – Κτηνοτροφία – Μελισσοκομία - Αλιεία

Ιδιαίτερη σημασία για την αειφορική και ισόρροπη ανάπτυξη του  νησιού, αλλά και για την παραμονή των κατοίκων στις  εστίες  τους έχει η στήριξη του αγροτικού κόσμου.  Δυστυχώς, οι  μονόπλευρες υπέρ του τουρισμού πολιτικές όλων των  κυβερνήσεων, έχει οδηγήσει σε  μια  πρωτοφανή  απαξίωση  της  αγροτικής  γης  στα  περισσότερα  χωριά  μας. Στις παράκτιες ζώνες των ανατολικών  ακτών,  τα  χωράφια   αντιμετωπίζονται   πλέον ως οικοπεδική.  Αποτέλεσμα  η  εύφορη,  κατά  τα  άλλα,  Ρόδος  να  εισάγει  τα  πάντα  απέξω ακόμα , και από το  εξωτερικό.

Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τον πρωτογενή τομέα ως ένα σύνολο δραστηριοτήτων, μέσα από τις οποίες:

Παράγονται υλικά αγαθά, τρόφιμα,  δηλαδή αγαθά απαραίτητα για την διατροφή και επιβίωση των κατοίκων και των επισκεπτών τους

Υποστηρίζεται η απασχόληση,  η διατήρηση και η αύξηση των θέσεων εργασίας.

Προστατεύεται το περιβάλλον γιατί όλες οι εφαρμοζόμενες τεχνικές οφείλουν όχι μόνο να το σέβονται αλλά και να το περιφρουρούν.

Υποστηρίζεται η τουριστική ανάπτυξη, αφού η προβολή και η πώληση των τοπικών προϊόντων αποτελεί στοιχείο ανάδειξης της εγχώριας ταυτότητας

Σε αυτά τα πλαίσια απαιτούνται:

Δημόσιες πολιτικές για την δημιουργία και αποτελεσματική λειτουργία υποδομών στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής.

Μέτρα  μείωσης της ψαλίδας τιμών παραγωγού και καταναλωτή.

Γενναία χρηματοδοτικά μέτρα και πολιτικές για την δραστική μείωση του κόστους καλλιέργειας και παραγωγής

Πολιτικές προστασίας της δημόσιας υγείας με απαγόρευση εισαγωγής των μεταλλαγμένων και χρήσης των φυτοφαρμάκων

Στο πλαίσιο αυτό μεγάλη σημασία έχει  η  μεταποίηση της τοπικής παραγωγής σε τρόφιμα, η προώθηση των προϊόντων ονομασίας προέλευσης, ενώ ξεχωριστή διάσταση πρέπει να πάρει η στήριξη της βιολογικής γεωργίας και της κτηνοτροφίας (αειφορική διαχείριση των βοσκοτόπων) με στόχους τη μείωση της ρύπανσης, την προστασία της άγριας χλωρίδας και πανίδας, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του αγροτικού τοπίου, την αειφορική διαχείριση των εδαφικών πόρων, την προστασία της δημόσιας υγείας

Η  έλλειψη  σχεδιασμού  στήριξης της  γεωργίας  είναι εμφανής. Έγινε  ένα  πανάκριβο φράγμα  στην Απολακκιά, το οποίο δεν αξιοποιείται παραγωγικά. Το  φράγμα  Κρητηνίας παραμένει  ημιτελές. Με  την ολοκλήρωσή του και το   φράγμα   Γαδουρά  μπορεί  να  προσφέρει  στην  αγροτική  παραγωγή.

Είναι   εμφανής  επομένως  η  ανάγκη   να  συνταχθεί  ένα  πλήρες  σχέδιο  για  την  οργανωμένη  ανάπτυξη  της  γεωργίας  στο  νησί,  για  τα  ανταγωνιστικά  προϊόντα,  για  τις  οικολογικές  καλλιέργειες   κλπ.

Σχετικά με την αλιεία, οφείλουμε να στηρίξουμε την παράκτια αλιεία, που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο από τη βιομηχανική αλιεία (ανεμότρατες, γρι γρι) που καταστρέφει το βυθό και το γόνο.

Τονίζουμε ότι το σύνολο των μέτρων και των πολιτικών στον αγροτικό χώρο θα πρέπει, πριν απ’ όλα, να απευθύνονται και να παρέχουν ειδικά κίνητρα στους νέους,  έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ενασχόληση τους με την αγροτική οικονομία και την παραμονή τους στο  χωριό.

5) Συγκοινωνιακές Υποδομές

Η  ανάπτυξη ενός νησιού, όπως η Ρόδος, με  εθνικό και διαπεριφερειακό  χαρακτήρα, πρέπει να εξασφαλίζει τακτική και  φθηνή  συγκοινωνία  με  το  κέντρο, τα  γύρω  νησιά,  αλλά  και  προς  εξωτερικούς προορισμούς ,  προς  Ευρώπη  και τις χώρες της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Η αναγνώριση της «νησιωτικότητας»  και  η καθιέρωση της αρχής του «μεταφορικού ισοδύναμου»,  θα  πρέπει  να  αξιοποιηθούν στο  έπακρο για  την  επίτευξη  των  πιο  πάνω  στόχων  αλλά  και  την  απόκτηση   σύγχρονων  συγκοινωνιακών   υποδομών.

Η  Ρόδος  έχει  ανάγκη από σωστές και πλήρεις λιμενικές υποδομές και  αερολιμένα Τα λιμάνια της πόλης  πρέπει  να  προσανατολισθούν  στην  εξυπηρέτηση  κυρίως  της  επιβατικής κίνησης  και του  θαλάσσιου  τουρισμού,  μετακινώντας  το  μεγάλο όγκο των εμπορευματικών μεταφορών σε άλλο νέο λιμάνι, που εμείς  προτείνουμε να  γίνει μεταξύ Αρχαίας Καμίρου  και  Μανδρικού.  Τέτοια  κατεύθυνση     δίνει  και  το  Εθνικό  Χωροταξικό  προβλέποντας  μάλιστα  και  τη  βελτίωση  του  οδικού  άξονα από  και  προς  την  πόλη.

Ο  αερολιμένας  πρέπει  επίσης  να  αναβαθμιστεί  στον  τομέα  των  αφίξεων ενώ  απαιτείται   να  επανασχεδιασθεί  και  να  εκσυγχρονιστεί  όλος  ο  εξωτερικός  χώρος  στάθμευσης  των  οχημάτων.
Επείγει  να  ολοκληρωθούν, επί  τέλους,  η  νέα    μαρίνα,  το  καρνάγιο και η αναβάθμιση της  μαρίνας Μαντρακιού σε εντελώς νέες βάσεις με πλήρη  ανασχεδιασμό της  περιοχής των  "Νεωρίων".

Στο  επίπεδο  των  οδικών  αξόνων, οι  ελλείψεις είναι πλέον δραματικές. Ο περιμετρικός της πόλης ουσιαστικά  ξεχάστηκε,  ο  νέος  δρόμος  προς αεροδρόμιο  καθυστερεί απαράδεκτα με κίνδυνο να  ματαιωθεί.  Η  διαπλάτυνση  του  ανατολικού  άξονα  πρέπει  να  φθάσει  στη  Λίνδο.  Και  το  υπόλοιπο  δίκτυο του  νησιού  απαιτεί  βελτιώσεις  και  νέες  χαράξεις , από τις ανατολικές  προς τις  δυτικές  ακτές.

5) Ενεργειακό

 Σε μια περίοδο σοβαρών κλιματικών αλλαγών,  επιβάλλεται  μια ήπια ενεργειακή πολιτική,  η  οποία  πρέπει να βασιστεί σε δύο άξονες α) σε πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, όπως χρήση πιο οικονομικών κινητήρων και λαμπτήρων, απόκρουση  καταναλωτικών πρακτικών  ενώ ο βιοκλιματικός τρόπος δόμησης μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των καταναλώσεων και β) στη μέγιστη αξιοποίηση  των  Ανανεώσιμων  Πηγών  Ενέργειας (ΑΠΕ), με σεβασμό στην κλίμακα του νησιωτικού χώρου.  Είμαστε σαφώς υπέρ της αξιοποίησής τους, με την προϋπόθεση σύνταξης  από το  Δήμο  Ειδικού Χωροταξικού για όλο  το  νησί,  τόσο  για  τα  αιολικά  πάρκα,  όσο  και για  τη  χρήση  φωτοβολταϊκών,  αναζητώντας  τρόπους  αξιοποίησης   και  του  κυματισμού  της  θάλασσας.

Είμαστε υπέρ της επίσπευσης  της  διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής  ενέργειας των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως εξ άλλου προβλέπει  το  Εθνικό  Χωροταξικό,  χωρίς  να  αποκλείουμε  τη  διασύνδεση  του  δικτύου  και  με  την  Τουρκία.

Θα πρέπει, παράλληλα, άμεσα  να προωθηθεί η κατασκευή σταθμού  υγροποιημένου ή συμπιεσμένου αερίου στο νησί,  το  οποίο,  επίσης,  προβλέπεται  από το Εθνικό Χωροταξικό, σε  συνδυασμό με την κατασκευή  δικτύων προς τους  οικισμούς  και  τους μεγάλους καταναλωτές,  όπως  ΔΕΗ   ξενοδοχεία  κλπ.

Οι  πιο  πάνω  προτάσεις  είναι  φυσικό  ότι  θα  άλλαζαν  ριζικά υπέρ των  καταναλωτών και του περιβάλλοντος τα ενεργειακά δεδομένα στο νησί, ανακουφίζοντας  ριζικά τη  ΔΕΗ  Σορωνής,  ενώ θα εξέλιπε και η αναγκαιότητα  δημιουργίας νέου  εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας τη  Νότια Ρόδο και μάλιστα σε  τοποθεσία που θα  αλλοιώσει  περιβαλλοντικά  τη  διαδρομή  προς  Πρασονήσι.

 Ταυτόχρονα ζητάμε την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων λειτουργίας του ρυπογόνου εργοστασίου  της  ΔΕΗ  στη  Σορωνή.

6)  Περιβαλλοντικές  υποδομές

Η διαχείριση των περιβαλλοντικών υποδομών:  υδάτινοι  πόροι, απορρίμματα,  λύματα,  πρέπει να ενσωματώνει  την οικολογική  διάσταση, το κοινωνικό όφελος  μέσα από την εξυπηρέτησης των πολιτών με φθηνό κόστος παραγωγής και κατανάλωσης,  αποκρούοντας την παράδοσή  τους  την  ιδιωτική  εκμετάλλευση.

α) Διαχείριση υδάτινου δυναμικού

Η προστασία και διαχείριση του υδάτινου δυναμικού, αποτελεί για τα νησιά μας αιχμή πρώτης προτεραιότητας και απαιτεί τη χάραξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής.   Για  δεκαετίες κατασπαταλήσαμε υδάτινους αλλά και χρηματικούς πόρους.  Παράδειγμα,  η  ΔΕΥΑΡ  που  κόπτεται αυτές  τις  μέρες ότι  εξασφάλισε νερό  με  γεωτρήσεις  για  τα  επόμενα  20  χρόνια  όταν  σύντομα αναμένεται  επιτέλους  η  ύδρευση  της  πόλης  από  το Γαδουρά!

Τα τελευταία χρόνια, καθοριστική αναδεικνύεται ακόμη η παράμετρος της εξοικονόμησης του νερού, τόσο στις οικιακές όσο και τις παραγωγικές δραστηριότητες, όπως στη γεωργία με την επιλογή των βέλτιστων μεθόδων άρδευσης ή την κατάλληλη επιλογή καλλιεργειών, αλλά και στον τουρισμό με αποφυγή κατασπατάλησης πόρων, όπως με τις πισίνες, το γκαζόν, κτλ.

Τίθεται επίσης όλο και πιο έντονα, η λογική “ο καταναλώνων πληρώνει”, καταδικάζεται η πολιτική των ανεξέλεγκτων γεωτρήσεων που μετατρέπουν τον υδροφόρο ορίζοντα σε υφάλμυρο,  ενώ κερδίζει έδαφος και η επαναχρησιμοποίηση- μετά από το βιολογικό καθαρισμό- των υγρών απόβλητων για αρδευτική, αλλά και οικιακή χρήση (όχι βέβαια για πόσιμο). Το δίκτυο πρασίνου της πόλης και  των γύρω  οικισμών θα μπορούσε να  καλύπτεται  από το βιολογικό σταθμό στη θέση  Βόδι.

β) Ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και των λυμάτων

Για την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους, απαιτείται πλέον συνολικό σχέδιο  σε  επίπεδο  νησιού.  Η  κατάργηση των ανεξέλεγκτων χωματερών (ΧΑΔΑ), που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει συντελεστεί.  Τώρα πια ούτε η αντικατάσταση τους από τους ΧΥΤΑ αποτελεί λύση, αφού η ολοκληρωμένη διαχείριση απαιτεί τη δημιουργία των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), ως χώρων κατάληξης μιας διαδικασίας με την οποία θα έχει προηγηθεί διαχωρισμός στην πηγή, ανακύκλωση απορριμμάτων και λυμάτων,  κομποστοποίηση  κλπ.  Άμεσος στόχος παραμένει η κατάρτιση των Σχεδίων Διαχείρισης για τα αδρανή, τα ιατρικά και τα επικίνδυνα απόβλητα, καθώς και ο καθορισμός του τρόπου μεταφοράς των στερεών αποβλήτων.

Σχετικά με την διαχείριση των υγρών αποβλήτων και των λυμάτων, πρέπει να αντιμετωπισθεί  η  έλλειψη  σε  πολλά  χωριά   σχετικών υποδομών  και δεν αρκεί η κατασκευή μονάδων βιολογικού καθαρισμού. Χρειάζεται να υπάρξουν σωστές μελέτες, που να καθορίζουν τον απαιτούμενο αριθμό, τη χωροθέτηση τους,   καθώς και την ολοκλήρωση των αποχετευτικών δικτύων. Πριν απ’ όλα, χρειάζεται η συστηματική συντήρηση των μονάδων αυτών, για να μην πέσουν σε αχρηστία, όπως δυστυχώς έχει γίνει σε αρκετές περιπτώσεις. Επίσης, έχει μεγάλη σημασία η εγκατάσταση μονάδων βιολογικού καθαρισμού σε επί μέρους επιχειρήσεις, όπως σφαγεία, ελαιοτριβεία, αλλά και ξενοδοχεία κλπ.

Ιδιαίτερη  μέριμνα  θα  πρέπει  να  δοθεί  και  στο  ζήτημα  της  καθαριότητας,  τόσο  μέσα  στους  οικισμούς,  όσο  και  στην  ύπαιθρο, που κατάντησε γενικός  σκουπιδότοπος, καθώς και κατά μήκος  των  οδικών  μας  αξόνων.  Για  το  τελευταίο,  η  επαναφορά  των  "στρατίνων"  θα  φέρει  σίγουρα θεαματικά  αποτελέσματα.

7) Παιδεία - Υγεία – Κοινωνικές υποδομές

Η στήριξη πολιτικών οικονομικής συνοχής και σύγκλισης, απαιτεί κοινωνικές πολιτικές και δομές που να ανταποκρίνονται της σύγχρονες ανάγκες.

α) Παιδεία-Εκπαίδευση

Διεκδικούμε  αυξημένες επιχορηγήσεις για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων σε όλες τις βαθμίδες (από την Προσχολική ως την Τριτοβάθμια).

·    Προτεραιότητα στην κατασκευή σύγχρονων σχολικών κτηρίων

·    Πλήρης κάλυψη της περιοχής με μονάδες Προσχολικής Αγωγής & Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.

·   Εξαίρεση της περιοχής από τα περιοριστικά μέτρα που αφορούν τους διορισμούς των εκπαιδευτικών και στις δύο βαθμίδες. Αν ισχύσουν τα νέα κυβερνητικά μέτρα που αφορούν την αναλογία δασκάλων και μαθητών στην Α/θμια Εκπαίδευση, θα προκύψουν υποβιβασμοί, κυρίως, ολιγοθέσιων σχολείων ιδιαίτερα στα μικρά  και απομακρυσμένα  χωριά με αρνητικές συνέπειες στο ήδη υποβαθμισμένο εκπαιδευτικό έργο.

·    Προτεραιότητα και κίνητρα για την πλήρη –σε ειδικότητες– στελέχωση των σχολικών μονάδων. Αύξηση του αριθμού των Σχολικών Συμβούλων τόσο της Π/θμιας όσο και της Δ/θμιας Εκπαίδευσης που να καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερες ειδικότητες.

·    . Σύσταση θέσης Σχολικού Συμβούλου Ειδικής Αγωγής με έδρα τη Ρόδο. Ενίσχυση και δημιουργία νέων δομών ψυχικής υγείας  (κινητές μονάδες,  ιατροπαιδαγωγικά  κέντρα κ.λπ.)

·    Επαρκή στελέχωση των Τάξεων Υποδοχής, υποστηρικτικών θεσμών για την ομαλή σχολική ένταξη των παιδιών των μεταναστών στην Π.Ε&Δ.Ε.

·    Ίδρυση και λειτουργία Τμημάτων Ένταξης και   Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής (Σ.Μ.Ε.Α.) και στελέχωσή των με εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής για την εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Μέτρα για Ενισχυτική Διδασκαλία σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.

·    Έμφαση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Συσχέτισή της με τα περιβαλλοντικά προβλήματα του νησιού.

·    Ουσιαστική στήριξη του Πανεπιστημίου του Αιγαίου   και σύνδεσή  του με την τοπική   κοινωνία.    Αντιμετώπιση  των  σοβαρών ελλειμμάτων  σε  κτιριακές  υποδομές.

·    Αναβάθμιση  της  ΑΣΤΕΡ

β) Δημόσια Υγεία

Παρά τη δημιουργία κτιριακών υποδομών, η στελέχωση των υγειονομικών υπηρεσιών, τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό, σε όλα τα επίπεδα (νοσοκομεία, κέντρα υγείας) παραμένει εδώ και πολλά χρόνια από ανεπαρκής έως προβληματική, ενώ οι ελλείψεις τόσο σε κρίσιμες ειδικότητες όσο και σε εξειδικευμένο  εξοπλισμό, καθιστούν τις υπηρεσίες ανέτοιμες για παροχή στοιχειωδών υπηρεσιών τόσο προς τους μόνιμους κατοίκους, όσο και στους χιλιάδες τουρίστες της καλοκαιρινής περιόδου.

Προτεινόμενα άμεσα μέτρα: ενδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με έμφαση στον τομέα της πρόληψης, κατάργηση της παροχής υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία, αντιμετώπιση της στελέχωσης μέσω της πρόσθετης παροχής κινήτρων (οικονομικών, εκπαιδευτικών, υπηρεσιακής εξέλιξης κ.α.),

γ) Κοινωνική Πολιτική και Πρόνοια

Η άσκηση Κοινωνικής πολιτικής με την ευρύτερη έννοια του όρου, είναι μια σύνθετη και πολύπλευρη διαδικασία. Τα τελευταία χρόνια, χάρις και στην εισροή ευρωπαϊκών κονδυλίων, το κεντρικό κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν προχωρήσει στην ίδρυση μονάδων, αλλά και στη λειτουργία σημαντικών προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας και στήριξης ειδικών ευπαθών κατηγοριών όπως, ηλικιωμένοι, ανύπαντρες μητέρες και ανήλικα παιδιά, ΑΜΕΑ κλπ.

Απαιτείται η χάραξη μιας σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής που να ασκείται από τις πλησιέστερες στον πολίτη υπηρεσίες. Η αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων της εποχής μας (επαγγελματική κατάρτιση, αναλφαβητισμός, στήριξη της οικογένειας, προστασία παιδιών και υπερηλίκων, χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, παραβατικότητα ανηλίκων, κλπ) απαιτούν επάρκεια πόρων, συγκρότηση αντίστοιχων υπηρεσιών και συντονισμό σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και αυτοδιοίκησης.

Απαιτείται, πριν απ’ όλα, γενναία χρηματοδότηση, αλλά και ευρεία πολιτική αντίληψη, που θα θεωρεί την κοινωνική πολιτική υποχρέωση της Πολιτείας. Στα πλαίσια αυτά η συνεργασία του  Δήμου με τις κρατικές δομές είναι απαραίτητη.

8)  Πολιτισμός

Ο Πολιτισμός, η προστασία, διατήρηση και ανάδειξη της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, η ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων, η αναβάθμιση της λειτουργίας των μουσείων και το άνοιγμα νέων, αποτελούν στόχους πρώτης προτεραιότητας. Προϋπόθεση όλων αυτών είναι η γενναία αύξηση των δαπανών για τον Πολιτισμό, που μέχρι σήμερα είναι τελείως ανεπαρκείς.  Δεν   μπορούμε να μιλάμε για αειφορία χωρίς την διαχρονική μετάγγιση των πολιτιστικών αξιών και των παραδόσεων του.  Η  Παλιά  Πόλη της  Ρόδου,  η  Λίνδος, οι αρχαιολογικοί χώροι  του νησιού,  η  Ακρόπολη της  Ρόδου,  τα διάσπαρτα  μνημεία :  κάστρα,  τα  κτιριακά  έργα  της  ιταλικής  περιόδου  κλπ,  απαιτούν  πολύ  μεγαλύτερη  φροντίδα. Η  αντιμετώπισή  τους  με  προγραμματικές  συμβάσεις  με  το  Υπουργείο  Πολιτισμού  θα  είναι  ιδιαίτερα  αποδοτική.

Ο Πολιτισμός για μας είναι μια πολυδιάστατη έννοια. Είναι η αξιοποίηση της ιστορίας και των παραδόσεων, είναι η επικοινωνία των ανθρώπων, είναι η ανάγκη έκφρασης των δημιουργικών ικανοτήτων, είναι η καλλιέργεια των αξιών. Είναι η συμβίωση με ανθρώπους διαφορετικής φυλής, θρησκείας και εθνικότητας. Είναι η αναγνώριση στην πράξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Επομένως,  χρειάζεται πλούτος και πολυμορφία πρωτοβουλιών για να ευνοηθούν η συλλογική προσπάθεια και η επικοινωνία, για να στηριχθεί η διάθεση και η έκφραση, για να διαδοθούν τα ήθη, τα έθιμα και οι τοπικές πολιτιστικές αξίες.

Ήδη οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι πολύμορφες ομάδες (θεατρικές, μουσικές  κα ), που λειτουργούν στα  χωριά και την πόλη, δίνουν έμπρακτα δείγματα πολιτιστικής γραφής με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ο  Δήμος μπορεί και πρέπει να αναλάβει ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τη στήριξη τους.

Το  Δημοτικό  Θέατρο  Ρόδου (ΔΗΠΕΘΕ) πρέπει  να επιβιώσει και να  προσφέρει  τις υπηρεσίες  του στο  νησί.

9) Αθλητισμός

Η ενίσχυση των αθλητικών υποδομών αποτελεί βασική προτεραιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Στην  πόλη  της  Ρόδου  η  δημιουργία  "Palais  des  Spors"  και  κλειστού  κολυμβητηρίου,   παραμένουν στα  χαρτά ,  παρά   τις  κατά  καιρούς  εξαγγελίες.  Και  στα  χωριά  παραμένουν  κενά  σε   υποδομές μικρότερου  βεληνεκούς,  που  είναι  απαραίτητες  για  να  καλυφθούν  οι  ανάγκες των κατοίκων.

Ειδικότερα επιδιώκουμε:

Συμμετοχή του Δήμου  στη χρηματοδότηση των έργων και των τμημάτων υποδομής, έτσι ώστε να αξιοποιούνται όλα τα ταλέντα

Ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων  και  διεξαγωγή  πανελληνίων  και  διεθνών  αθλητικών  αγώνων .

Προώθηση  αθλητικών  δραστηριοτήτων  με  παράδοση  στη  Ρόδο, όπως  ποδηλατοδρομίες…

Αξιοποίηση και ένταξη των αθλητικών δραστηριοτήτων στην τουριστική ανάπτυξη

10) Νεολαία

Σε μια εποχή κρίσης και υποβάθμισης, απαιτούνται εξειδικευμένα μέτρα για τη νεολαία

Ενδεικτικά διεκδικούμε:

·    Προγράμματα στήριξης των νέων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προσπάθεια εφαρμογής νέων ιδεών, γύρω από τις νέες τεχνολογίες και την ισόρροπη ανάπτυξη.

·    Καταπολέμηση της εποχιακής ανεργίας, με σχεδιασμένη αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων, στα πλαίσια της ισόρροπης ανάπτυξης.

·    Επιδοτούμενα σεμινάρια, με στόχο τη συνεχή μετεκπαίδευση των νέων στις νέες τεχνολογίες και στις παραγωγικές απαιτήσεις της εποχής μας

·    Σοβαρά κίνητρα ενίσχυσης της βιολογικής παραγωγής και του αγροτουρισμού

·    Ενίσχυση των γυναικείων Συνεταιρισμών.

·    Διασφάλιση των οικονομικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των νέων εργαζομένων

11)  Μετανάστες

 Χρειάζεται να δούμε, να αντιμετωπίσουμε και να διεκδικήσουμε όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν την ένταξη,   ισότιμη μεταχείριση,  δικαιώματα και την ομαλή συμβίωση των αλλοδαπών στα πλαίσια μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

Στο νησί μας, παρά την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, που έχει καταρχήν επίπτωση στους αλλοδαπούς μετανάστες, σημαντική μερίδα μόνιμων κατοίκων είναι πλέον αλλοδαποί, στην συντριπτική τους πλειοψηφία Αλβανοί και σε μικρότερα ποσοστά Βούλγαροι, Ρουμάνοι κ.α. Μεγάλα είναι και τα ποσοστά αλλοδαπών μαθητών στα σχολεία, με τη δημιουργία πολλών προβλημάτων στη σχολική στέγη, στις τάξεις υποδοχής και ενισχυτικής διδασκαλίας στη γλώσσα, στην προσαρμογή και την αποδοχή τους από τα ελληνόπαιδα, στη γκετοποίηση και περιθωριοποίηση τους. Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού εξακολουθούν να υπάρχουν και οι εκπαιδευτικοί αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες στη διεξαγωγή των μαθημάτων, κυρίως λόγω γλώσσας.

Σημαντικό  πρόβλημα που απασχολεί  και την περιοχή μας είναι η παράνομη μετανάστευση. Τα προβλήματα της παράνομης μετανάστευσης και της λαθρομετανάστευσης πρέπει να αντιμετωπιστούν πλέον με σοβαρότητα. Η λειτουργία ανθρώπινων Κέντρων Υποδοχής είναι η μια πλευρά. Η άλλη είναι η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για το μεταναστευτικό σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύουμε πως όλα τα κόμματα, η τοπική αυτοδιοίκηση, η κοινωνία των πολιτών, τα μέσα ενημέρωσης και βεβαίως οι οργανώσεις των ίδιων των μεταναστών, πρέπει να συνεργαστούν για τη χάραξη μίας ενιαίας πολιτικής εθνικής και ευρωπαϊκής

Άμεσα,  θα πρέπει, επίσης, να  δοθεί  αξιοπρεπής λύση και  για τους Τσιγγάνους της πόλης, δημιουργώντας καταυλισμό  σε  κατάλληλη θέση  (όχι σε απομόνωση )  με  απώτερο στόχο την κοινωνική τους ένταξη. Προς τούτο υπάρχουν ευρωπαϊκά  προγράμματα (για  τους  Roma)  που μπορούν να  ξιοποιηθούν.

12  Αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση

Ο “Καλλικράτης” δεν αποτελεί τη μεγάλη αυτοδιοικητική τομή που οραματιστήκαμε, ούτε τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που καθιερώνει δομές περιφερειακής αποκέντρωσης με αυτοδιοίκηση και θεσμούς δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών στο πιο κοντινό προς τη ζωή τους επίπεδο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι εντάσσεται στο κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Οι  χρηματοδοτικοί πόροι της Αυτοδιοίκησης, παρότι καθορίζονται ποσοστιαία, αφήνουν ανεκπλήρωτο το αίτημα για μια γενναία δημοσιονομική-φορολογική μεταρρύθμιση, βάσει της οποίας θα αποδίδεται απευθείας στους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών εσόδων με κριτήρια αναπτυξιακά, κοινωνικά, πληθυσμιακά κλπ.

Μεγάλοι κίνδυνοι διαφαίνονται για την τύχη του προσωπικού. Σίγουρη θεωρείται η απόλυση όλων των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, χωρίς να διασφαλίζεται η συνέχιση των κρίσιμων υπηρεσιών που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (υπάρχει μόνο η αόριστη εξαγγελία ότι στη θέση τους θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ, χωρίς χρονοδιάγραμμα και δεσμεύσεις).

Στόχοι μας και μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη παραμένουν:

α)    η συνολική Διοικητική Μεταρρύθμιση του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης με στόχο την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και πόρων σε περιφερειακό επίπεδο.

β)    η ανακατανομή των φορολογικών εσόδων, χωρίς την επιβολή νέων φόρων, υπέρ της Αυτοδιοίκησης

γ)    η διασφάλιση της άμεσης συμμετοχής των πολιτών στην διοίκηση των υποθέσεών τους και την άσκηση της τοπικής δημοκρατίας, η ενίσχυση της άμεσης δημοκρατίας (συμμετοχικός προϋπολογισμός).
δ)    η θεσμοθέτηση της Απλής Αναλογικής ως εκλογικού συστήματος σε όλα τα επίπεδα της Αυτοδιοίκησης,
ε)    η στήριξη και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού που στελεχώνει τις υπηρεσίες Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010, καλούμε τους Ροδίτες,

  • Να δώσουν έμπρακτη απάντηση σε αυτούς που τόσα χρόνια υποβαθμίζουν τη ζωή μας, με την άνιση ανάπτυξη και την απουσία αποκέντρωσης.
  • Να απαντήσουν στα άδικα και αντικοινωνικά μέτρα που μας επιβάλλουν η κυβερνητική πολιτική και η Τρόικα του διεθνούς διευθυντηρίου. 
  • Να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της βιώσιμης ανάπτυξης με οικολογικό και κοινωνικό περιεχόμενο.   Ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο, τον πολιτισμό και το περιβάλλον, ανάπτυξη που προσδοκά να κληρονομήσει στις επόμενες γενιές τη φυσική ομορφιά και τους φυσικούς πόρους του  νησιού  μας.
  • Να αμφισβητήσουν δυναμικά το μέχρι στιγμής σύστημα άσκησης της εξουσίας που μας αφήνει στο περιθώριο, εκτρέφει την αδράνεια, την αναποτελεσματικότητα, τη διαφθορά. 
  • Να χτίσουν τις κοινωνίες των πολιτών, μετατρέποντας τη διαδικασία προς τις εκλογές σε ευκαιρία για κινηματική έκφραση διαμαρτυρίας και εναλλακτικών προτάσεων για τη ζωή μας.
  • Να αψηφήσουν τους ποικίλους εκφοβισμούς και εκβιασμούς και τις ανέξοδες υποσχέσεις και να ψηφίσουν τη μόνη εναλλακτική στις προτάσεις της δημοτική παράταξη, το Ροδοκόκκινο.