Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Απεργία των δασκάλων τη Δευτέρα για το εργασιακό σκάνδαλο του ΕΣΠΑ

Από την ΑΥΓΗ (19/11/2010)

Eικοσιτετράωρη απεργία για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που προσελήφθησαν μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ απόφασισε το Δ.Σ. της ΔΟΕ για την ερχόμενη Δευτέρα καταγγέλλοντας τις τριτοκοσμικές συμβάσεις που καλούνται να υπογράψουν αυτοί οι εκπαιδευτικοί, αλλά και το γεγονός ότι είναι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες.

Παρά το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε διαβεβαιώσει το Δ.Σ. της ΔΟΕ ότι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα πληρωθούν οι εκπαιδευτικοί που προσελήφθησαν μέσω ΕΣΠΑ και ότι έχουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα, μέχρι σήμερα δεν έχει πληρωθεί κανείς. Επιπλέον, ζητείται από τους εκπαιδευτικούς να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν ούτε τα στοιχειώδη εργασιακά τους δικαιώματα, δηλαδή το ύψος της αμοιβής, τον τρόπο καταβολής της κ.λπ.

Την ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας στις 12 το μεσημέρι. Για να διευκολυνθεί η συμμετοχή στη συγκέντρωση και των υπολοίπων εκπαιδευτικών, η ΔΟΕ προκηρύσσει δίωρη στάση εργασίας (τις δυο τελευταίες ώρες του πρωινού και τις δυο πρώτες του απογευματινού).

Η συνδικαλιστική ηγεσία των δασκάλων διεκδικεί να πληρωθούν τώρα τα αναδρομικά όλων των εκπαιδευτικών. Να αποσυρθεί η τριτοκοσμική σύμβαση. Το Δ.Σ. της ΔΟΕ καλεί τους αναπληρωτές (μέσω ΕΣΠΑ) να μην υπογράψουν, μέχρι τη Δευτέρα, καμιά σύμβαση. Όλες οι προσλήψεις αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ να μετατραπούν σε προσλήψεις από τον τακτικό προϋπολογισμό, για να έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Το εργασιακό σκάνδαλο σε βάρος των εκπαιδευτικών που προσελήφθησαν μέσω ΕΣΠΑ φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κουράκης. Όπως καταγγέλλει το υπουργείο Παιδείας, αφού βάφτισε "καινοτόμες δράσεις" τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημόσιου σχολείου, τώρα παραβιάζει εργασιακά κεκτημένα αθετώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι το υπουργείο Παιδείας καταστρατηγεί το Προεδρικό Διάταγμα 156/94 βάσει του οποίου ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιεί αναλυτικά στον εργαζόμενο τους όρους εργασίας του. Ως εκ τούτου, οι συμβάσεις που καλούνται να υπογράψουν οι εκπαιδευτικοί είναι παράνομες. Μετά απ' αυτά ερωτάται η υπουργός αν θα συνεχίσει να δημιουργεί εκπαιδευτικούς ποικίλων ταχυτήτων, παραβιάζοντας εργασιακά κεκτημένα, και αν θα προβεί σε μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου