Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Σοβαρή η κατάσταση με τους απλήρωτους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Αναδημοσιεύουμε από τη χθεσινή "Ροδιακή" ένα άρθρο σχετικά με την κατάσταση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στη Ρόδο. Χιλιάδες υπάλληλοι στις ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, παρόλο που οδηγήθηκαν σε σοβαρές υποχωρήσεις προς τους εργοδότες τους μπροστά στο δίλημμα υποβαθμισμένη εργασία ή ανεργία (μειωμένα ωράρια, μείωση μισθών), σήμερα, μετά το τέλος της σεζόν, παραμένουν απλήρωτοι. Οι οφειλές των ξενοδόχων απέναντί τους αφορούν όχι μόνο τη φετινή σεζόν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και προηγούμενα χρόνια. Είναι απαραίτητο η απάντησή τους να είναι δυναμική και οργανωμένη.

Το άρθρο της "Ροδιακής"

Πιο σοβαρή από ότι αρχικά φαινόταν είναι τελικά η κατάσταση με τους απλήρωτους ξενοδοχοϋπαλλήλους στο νησί μας, καθώς μέρα με τη μέρα έρχονται στο φως και άλλες περιπτώσεις ξενοδοχείων που χρωστούν δεδουλευμένα στο προσωπικό τους.

Την κατάσταση επιβεβαίωσε και επισήμως το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου το οποίο, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ο κατάλογος των οφειλετών-ξενοδοχείων καθημερινά μεγαλώνει και ότι οφείλονται χρήματα ακόμα και από παλαιότερα χρόνια.

Ακόμα λοιπόν πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ρόδου παρά το ότι πολλές ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού έχουν ήδη κλείσει δεν έχουν εξοφληθεί όσον αφορά τα δεδουλευμένα τους.

Πρόκειται για χρέη προηγούμενων μηνών τα οποία οφείλονται στους εργαζομένους σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο, που ήδη ήταν συρρικνωμένη και με λιγότερα ημερομίσθια. Το ότι μεγάλος αριθμός ξενοδοχοϋπαλλήλων αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα λόγω της καθυστέρησης εξόφλησης των δεδουλευμένων τους είναι γνωστό και στο σωματείο τους το οποίο καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να πιέσει τους ξενοδόχους να εξοφλήσουν τα οφειλόμενα.

Οι καταγγελίες σύμφωνα με το σωματείο κάθε μέρα πολλαπλασιάζονται και για το λόγο αυτό καλούνται όσοι ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν πρόβλημα να ενημερώνουν τη διοίκησή του για να προχωρεί στις προβλεπόμενες ενέργειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει μόνο πρόβλημα στην εξόφληση της μισθοδοσίας αλλά και στην ασφάλιση των εργαζομένων καθώς εντοπίστηκαν παραλείψεις και σε κάποιες περιπτώσεις παντελής έλλειψη ασφάλισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη νέα τουριστική περίοδο θα εφαρμοστεί και ο κανονισμός της πρακτικής άσκησης ημεδαπών και αλλοδαπών τουριστών, μαθητών και φοιτητών στα ξενοδοχεία μετά τις σχετικές αποφάσεις που πήραν τα συναρμόδια υπουργεία λόγω των αντιδράσεων που είχαν προκληθεί.

Προς αυτή την κατεύθυνση είχαν κινηθεί συστηματικά η πανελλήνια ομοσπονδία ξενοδοχοϋπαλλήλων, το εργατικό κέντρο Ρόδου και το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού μας.

Σύμφωνα με τον κανονισμό οι ασκούμενοι δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 17% του τακτικού προσωπικού και τον αριθμό 40 σε περίπτωση που προκύπτει από την ποσόστωση μεγαλύτερος αριθμός.

Η ανακοίνωση

Πιο συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του το σωματείο αναφέρει τα εξής:

«Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου στην προσπάθεια που καταβάλλει την περίοδο αυτή για να εξοφληθούν οι οφειλόμενοι μισθοί, οι άδειες και τα επιδόματα των εργαζομένων στον κλάδο, διαπιστώνει καθημερινά, ύστερα και από τις καταγγελίες που δέχεται, ότι όλο και περισσότερα ξενοδοχεία προστίθενται στο κατάλογο των οφειλετών.

Μάλιστα αρκετά ξενοδοχεία οφείλουν αποδοχές όχι μόνο της περασμένης σεζόν αλλά και παλαιότερων. Επιπρόσθετα η ασφάλισή τους στο ΙΚΑ-ΤΑΞΥ είναι σε πάμπολλες περιπτώσεις ελλιπής και σε αρκετές ούτε καν τους ασφαλίζουν.

Μετά από τις παραπάνω διαπιστώσεις καλούμε όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τους εργαζόμενους στο επισιτισμό-τουρισμό γενικά, που τους οφείλονται είτε αποδοχές είτε ένσημα μέσα στην τελευταία πενταετία να ενημερώσουν σχετικά το Σωματείο, προκειμένου να ασκήσει παρέμβαση στα ελεγκτικά όργανα του κράτους και στον εισαγγελέα, έτσι ώστε να μην χάσουν κανέναν τους δικαίωμα.

Το Σωματείο είναι καθημερινά ανοικτό πρωί και απόγευμα και περιμένει τις επισκέψεις όλων όσων θέλουν να ενημερωθούν όχι μόνο για τα προβλήματά του αλλά και για τα γενικότερα που απασχολούν τον κλάδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σωματείο ήδη δέχεται αιτήσεις επαναπρόσληψης για την επόμενη τουριστική περίοδο.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22410 32220 και 6945955147».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου