Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Κάποιες σκέψεις σχετικά με τους τομείς των κοινωνικών υπηρεσιών και της υγείας

Του Σπύρου Στογιάννη*

Ο τομέας των Κοινωνικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Υγείας γενικότερα, δεν μπορεί να ειδωθεί ξέχωρα από τη διαμορφωμένη κοινωνική οργάνωση και τις πολιτικές που προωθούνται. Είναι συνυφασμένος με τις σχέσεις και τον τρόπο παραγωγής μιας κοινωνίας. Οι στρεβλώσεις προέρχονται και συντηρούνται από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, οξύνονται, και παίρνουν άλλες διαστάσεις ιδίως την περίοδο αυτή, της κρίσης.

Παρατηρούμε ολοένα και περισσότερο την απόσυρση της συνταγματικής υποχρέωσης του Κράτους να μεριμνά για το μίνιμουμ κοινωνικής προστασίας, το «υποτιθέμενο… δίχτυ προστασίας», ενώ οργιάζει το πέρασμα των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας (υγεία, πρόνοια, εκπαίδευση) στους Δήμους (αλλά και σε ΜΚΟ και εργολάβους ιδιώτες βεβαίως), χωρίς να παρέχονται οι απαιτούμενοι πόροι για την υλοποίησή τους.

Προωθείται το ιδεολόγημα της ενοχοποίησης των χρηστών των κοινωνικών υπηρεσιών, η περιθωριοποίηση τους και η αποσιώπηση των αιτιών του φαινομένου του αποκλεισμού (ανεργία, φτώχεια, χρήση ουσιών) που αναπαράγει το ίδιο το κοινωνικό σύστημα.

Έργο και της δημοτικής παράταξης είναι να μπει στους χώρους δουλειάς και να ενημερώσει/κινητοποιήσει τους εργαζόμενους για όσα συμβαίνουν σήμερα και να ευνοήσει συλλογικότητες με στόχο το χτίσιμο ταξικής συνείδησης και δράσης με απώτερο στόχο τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό.

Για να επέλθει η αλλαγή στην τρέχουσα αντίληψη και φιλοσοφία για τις ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ Υπηρεσίες απαιτείται αλλαγή στους συσχετισμούς της κοινωνίας.

Σε επίπεδο Δήμου:

  • Το δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου πρέπει να λειτουργεί επικουρικά έναντι της κρατικής. 
    • Βασική επιδίωξη να παραμείνει η ευθύνη του τομέα των ΚΥ στην κεντρική διοίκηση καθώς σταδιακά και βίαια, παρατηρείται η μετάθεση μιας σειράς λειτουργιών (των οικονομικών και συνταγματικών υποχρεώσεων του Κράτους προς τους πολίτες) στους Δήμους.
    • Διερεύνηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας και άνοιγμα της προστασίας και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες (μετανάστες, άγαμες μητέρες κλπ.) με προγράμματα εστιασμένα στις ανάγκες τους.
    • Θέσπιση προοδευτικά αυξημένου συντελεστή στον δημοτικό φόρο των μεγάλων επιχειρήσεων (ξενοδοχειακές μονάδες κλπ, επιχειρήσεις, πολυκαταστήματα κα) με σκοπό την, όσο είναι εφικτό, αναδιανομή του συσσωρευμένου κέρδους τους που θα κατευθυνθεί, με εστιασμένα προγράμματα και δράσεις, προς τους πολίτες που έχουν ανάγκη. Να επιστρέψει η υπεραξία αυτών που κερδίζουν, στη κοινότητα.
    • Προώθηση ανοίγματος θέσεων εργασίας σε μεγάλες επιχειρήσεις σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (αντί της αυξημένης φορολόγησης ) με τη διαμεσολάβηση των υπηρεσιών του Δήμου.
    • Διεκδίκηση μιας σταθερής και αδιάλειπτης χρηματοδότησης από την κεντρική διοίκηση.
    • Ενοποίηση και διασύνδεση των υπαρχόντων υπηρεσιών του Δήμου. Ενημέρωση στους πολίτες αναφορικά με την λειτουργία τους και διευκόλυνση στην πρόσβαση.
    • Ενθάρρυνση δημιουργίας δικτύων αλληλεγγύης σε μικρούς πυρήνες σε επίπεδο γειτονιάς.

    * Ο Σπύρος Στογιάννης είναι κοινωνικός λειτουργός και εργάζεται στο Κέντρο Πρόληψης "ΔΙΟΔΟΣ"

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου