Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Δελτίο Τύπου

Σαράντα μέρες πριν τις εκλογές το ΡΟΔΟ ΚΟΚΚΙΝΟ είχε απευθύνει επιστολή στις Δημοτικές παρατάξεις (και στο σημερινό Δήμαρχο) αλλά και σε όλες τις ΔΕΥΑ σχετική με την επόμενη μέρα του Καλλικράτη και την πολιτική νερού. Επίσημη απάντηση δεν υπήρξε κι έτσι ένα μήνα μετά δημοσιεύσαμε επιστολή στον τύπο με το ερώτημα πόσο στοιχίζει ένα ποτήρι νερό την ημέρα στους κατοίκους των Δήμων της Ρόδου, όπου αναδεικνύονταν οι τεράστιες διαφορές στη χρέωση ανά δήμο. Και πάλι καμία αντίδραση.

Τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές και δυόμιση μήνες μετά την λειτουργία του ενιαίου Δήμου και την ανάληψη των καθηκόντων από τον κ. Κουσουρνά το ερώτημά παραμένει

Σε λίγες μέρες θα αποσταλούν στα σπίτια και στις επιχειρήσεις οι λογαριασμοί του πρώτου τριμήνου και κανείς από τους κατοίκους του ενιαίου δήμου δεν γνωρίζει τι θα του ξημερώσει στην άδεια πλέον τσέπη του.

Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι στις πρώτες ενέργειες της νέας δημοτικής αρχής θα ήταν η τιμολογιακή πολιτική της ενιαίας ΔΕΥΑΡ, αφού οι αποφάσεις έχουν άμεση επίπτωση στους καταναλωτές, η νέα δημοτική αρχή στροβιλίζεται από την αναποφασιστικότητα και την ατολμία να αντιμετωπίσει με θάρρος και ειλικρίνεια τα πολλαπλά προβλήματα από την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Ομως και η παράταξη του κ. Χατζημάρκου «ποιεί την νήσαν» αφού αρχιτέκτονας αυτών των αδιεξόδων και της καταλήστευσης των καταναλωτών (του Δήμου Ιαλυσού) είναι το στέλεχός της και σημερινός αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Στάγκας.

Είχαμε εντοπίσει προεκλογικά τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των γειτονικών τότε δήμων που για το ίδιο δημόσιο αγαθό, το νερό, πληρώνουν διπλάσια, τριπλάσια ακόμα και τετραπλάσια από το γείτονά τους όπως για παράδειγμα ο κάτοικος Ιαλυσού σε σχέση με των κάτοικο Καλλιθέας και Πεταλούδων.

Δεν μπορεί ακόμα και σήμερα, 75 μέρες λειτουργίας του ενιαίου δήμου Ρόδου ο κάτοικος Ρόδου να συνεχίζει να πληρώνει το ένα ποτήρι νερό τη μέρα 15,43 ή 16,27 ευρώ ανά τρίμηνο το ποτήρι το νερό ανάλογα αν είναι συνδεμένος στο αποχετευτικό ή όχι , ο κάτοικος Κρεμαστής 9,45 ή 10,01 αντίστοιχα και ο κάτοικος Καλλιθέας 7,14 ή 7,25 αντίστοιχα το τετράμηνο και ο κάτοικος της Ιαλυσού, ως πιο large, πληρώνει να 32,72 ή 33,08 αντίστοιχα το τρίμηνο.

Δεν μπορεί για τα τέλη αποχέτευσης ο κάτοικος Ρόδου να πληρώνει ποσοστό επί της αξίας νερού 25% αν δεν είναι συνδεδεμένος στα δίκτυα αποχέτευσης και 40% αν είναι συνδεδεμένος. Ο κάτοικος Κρεμαστής να πληρώνει 20% και 40% αντίστοιχα, ο κάτοικος Καλλιθέας 10% και 60% αντίστοιχα ενώ ο κάτοικος Ιαλυσού 63% στους συνδεμένους καταναλωτές παράλληλα με πάγιο αποχέτευσης ύψους 10, 20 και 30 ευρώ επί δικαίων και αδίκων, δηλαδή σε όλους, συνδεμένους και μη (ληστεύοντας τον καταναλωτή αφού του χρεώνει μάλιστα σε συγκεκριμένες ακραίες περιπτώσεις το 31ο και το 61ο κυβικό με τιμή 13 (!!!) ευρώ.

Για αυτό το τεράστιο θέμα πρέπει να δοθεί άμεσα απάντηση που να καταργεί αυτές τις απαράδεκτες ανισότητες.

Η καθυστέρηση καθορισμού νέας δίκαιης τιμολογιακής πολιτικής δεν μπορεί να δικαιολογηθεί για κανένα λόγο.

Τρείς λύσεις υπάρχουν κ. Δήμαρχε:


Ως πρόεδρος της ενιαίας πλέον ΔΕΥΑΡ να δεσμευτείτε ότι οι τιμολογήσεις για την ύδρευση και την αποχέτευση που θα πραγματοποιηθούν από 1-1-2011, αρχή της λειτουργίας του νέου δήμου, θα γίνουν με βάση νέο ενιαίο τιμολόγιο για τους δήμους του τριγώνου και πάντα προς όφελος των πολιτών. Όσον αφορά την αναδρομικότητα θα πρέπει να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές που είχαν φτηνότερο τιμολόγιο μέχρι την ισχύ του νέου, και εκείνοι που έχουν ακριβότερο (στην ουσία οι δυστυχείς κάτοικοι Ιαλυσού να ισχύσει για αυτούς από την αρχή του χρόνου η νέα ενιαία τιμή.


Εφόσον η λειτουργία των πρώην ΔΕΥΑ συνεχίζεται, καλούμε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ Ιαλυσού, σαν μια ύστατη αναγνώριση των αδιεξόδων που δημιούργησε στους κατοίκους της Ιαλυσού, να προσαρμόσει τα τιμολόγια της σύμφωνα με τα ισχύοντα στην γειτονική δημοτική κοινότητα Κρεμαστής. Στην κατεύθυνση αυτή πρωτοβουλία μπορεί και πρέπει να αναλάβει και το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Ιαλυσού. Και ας μην ισχυριστούν ότι δεν μπορούν να αλλάξουν το τιμολόγιο αναδρομικά. Συνέβη αναίσχυντα το καλοκαίρι του 2004 όταν αυξήθηκε εν κρυπτώ, αναδρομικά τα τέλη κατά 384%.

Εαν συνεχισθεί η αδράνεια και η σιωπή της δημοτικής αρχής στο δίκαιο αίτημα να μην περιληφθούν στους επόμενους λογαριασμούς οι καταναλώσεις από 1-1-2011 με τις ίδιες υψηλές, άνισες και άδικες χρεώσεις, τότε η απάντηση των δημοτών θα είναι «δεν πληρώνω».


Κύριε δήμαρχε, οι δημότες είναι σε απόγνωση. Γιαυτό πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου