Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Θέσεις για την Παλιά Πόλη

Το Ροδοκόκκινο εξετάζει το θέμα της λειτουργίας της Παλιάς Πόλης, έρχεται σε επαφή με κατοίκους και φορείς ώστε να βρεθεί μια ιδανική λύση που θα οδηγήσει στην αναγέννηση της περιοχής, στην προστασία του κατοίκου, στην ευμάρεια του επιχειρηματία, στην καλύτερη εξυπηρέτηση του επισκέπτη και στην σχέση της περιοχής με την υπόλοιπη πόλη. Η Παλιά Πόλη, εκ φύσεως χαρακτηρίζεται από μια εσωστρέφεια που την διαφοροποιεί από όλες σχεδόν τις άλλες συνοικίες, κάνοντάς την ένα ιδιότυπο χωριό με δικές του συνοικίες και τρόπο ζωής.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθημερινότητας αλλά και έλλειψης υποδομών. Χρειάζεται άμεσα να επικεντρωθούμε σε όλα αυτά που θεωρούνται αυτονόητα για την υπόλοιπη πόλη, όπως τα υπόγεια δίκτυα, η καθαριότητα, η συντήρηση των δρόμων, η προσβασιμότητα, ο φωτισμός και η ασφάλεια. Απαραίτητη θεωρούμε μια διαχειριστική μελέτη της περιοχής, αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών, προνόμια κατοίκησης όπως επιδοτήσεις επισκευών για την διατήρηση του χαρακτήρα και ανάπτυξης επιχειρήσεων που συνεισφέρουν στην εξυπηρέτηση του κατοίκου. Είναι απαραίτητη η πολιτική αυτή, σε συνδυασμό με την χρήση διαφόρων δημοσίων ακινήτων ως φοιτητικές εστίες, για να επιστρέψει η καθημερινή, 12μηνη ζωή στην περιοχή, που μετατρέπεται σε εμπορικά νεκρή ζώνη τους χειμερινούς μήνες. Ο Κάτοικος πρέπει να έχει εντός των τειχών όλες αυτές τις υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την καθημερινή του διαβίωση και θα περιορίσουν την μετακίνηση και την εξάρτηση από την υπόλοιπη πόλη όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τα ακίνητα του ΤΑΠΑ αλλά και του δημοσίου γενικότερα που δεν έχουν μνημειακό χαρακτήρα πρέπει να συντηρηθούν και να δοθούν με κοινωνικά κριτήρια σε οικογένειες που θα φροντίσουν την μακροχρόνια συντήρηση τους με ένα συμβολικό μίσθωμα. Επιδοτήσεις και δάνεια με προνομιακά επιτόκια, πρέπει μέσω μιας προγραμματικής σύμβασης Δήμου - Υπ.Πο.Τ. και άλλων φορέων να συμβάλουν στην επισκευαστική προσπάθεια για την αναβάθμιση της ποιότητας των κατοικιών, δημοσίου ή ακόμα και ιδιωτικού χαρακτήρα. Με λύπη μας διαπιστώσαμε πως πολλά ακίνητα είναι ακατάλληλα προς χρήση και παραμένουν ερείπια λόγω έλλειψης πόρων, με αποτέλεσμα την συνεχιζόμενη μείωση του πληθυσμού της περιοχής. Πόροι για την προσπάθεια αυτή μπορεί να βρεθούν και από το Πράσινο Ταμείο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως έγινε σε άλλα κράτη.

Οι υποδομές για την Υγεία, εξαιτίας του ηλικιακού χαρακτήρα του πληθυσμού της περιοχής πρέπει να αναβαθμιστούν, με την ενίσχυση του Δημοτικού Ιατρείου. Στην προσπάθεια αυτή, το Ροδοκόκκινο, θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εθελοντικών κοινωνικών παρεμβάσεων αλληλεγγύης σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλεως Ρόδου όπως τις συνοικίες της Παλιάς Πόλης και των Αγ. Αποστόλων. Η βασική πρόταση είναι να δημιουργηθεί ομάδα εθελοντών γιατρών, διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι θα παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης και πρωτοβάθμιας υγείας σε ημέρες και ώρες που μπορούν να διαθέσουν σε πολίτες της περιοχής. Ως χώροι προτείνουμε να χρησιμοποιηθούν τα δημοτικά ιατρεία των περιοχών.

Με παρόμοιο σκεπτικό, είναι απαραίτητη η αναβάθμιση των σχολικών μονάδων στην περιοχή, όπως του 10ου Δημοτικού και του παιδικού σταθμού, με προσθήκη ακόμα και ενός νέου σχολείου-πολυχώρου, στον χώρο του απαράδεκτα εγκαταλελειμμένου “Τούρκικου” στην Πλατεία Κλεοβούλου, δίπλα στο Καστέλο, που εξαιτίας της αρχιτεκτονικής του και της διαθεσιμότητας εξωτερικών χώρων είναι το καταλληλότερο για αυτήν την χρήση στην περιοχή. Η Παιδεία μπορεί επίσης να αναβαθμιστεί με την παραχώρηση στο Πανεπιστήμιου του συγκροτήματος του Αγ. Γεωργίου, που είναι σχεδόν έτοιμος προς χρήση, αλλά παραμένει κλειστός. Ίδιο πλαίσιο λειτουργίας και προβληματισμοί, ισχύουν για την δημιουργία ομάδας εθελοντών εκπαιδευτικών για ενισχυτική διδασκαλία σε παιδιά που τελευταίων τάξεων δημοτικού και γυμνασίου που έχουν ανάγκη. Στην ομάδα αυτή μπορούν να συμμετάσχουν και φοιτητές του Παν/μίου. Γύρω από αυτές τις πρωτοβουλίες μπορούν να ενσωματωθούν ιδέες που αφορούν στη συγκέντρωση, ανταλλαγή ή διανομή βιβλίων, ρούχων και άλλων αντικειμένων, σε ομάδες που έχουν άμεση ανάγκη, αξιοποιώντας πάντα τις αίθουσες των δημοτικών ιατρείων, των παιδικών σταθμών ή των σχολείων. Στο ίδιο σκεπτικό, για τις μικρότερες ηλικίες είναι απαραίτητη η κατασκευή και η συντήρηση πάρκων και παιδότοπων νέων προδιαγραφών, όπου ο κάθε κάτοικος θα μπορεί να πηγαίνει με τα παιδιά του.

Σοβαρά κοινωνικά προβλήματα όπως πχ τα ναρκωτικά, που βασανίζουν την περιοχή, χρειάζονται την αρωγή όλων των φορέων ώστε να αντιμετωπισθούν στην βάση τους και να δοθούν διέξοδοι.

Ο αθλητισμός μπορεί να ενισχυθεί με την κατασκευή ενός γηπέδου 5χ5, αλλά και την διάδοση άλλων αθλημάτων που ταιριάζουν στον χαρακτήρα της περιοχής, όπως για παράδειγμα της τοξοβολίας, των πολεμικών τεχνών, του πινγκ-πονγκ, που χρειάζονται μικρούς χώρους και μπορούν να δώσουν δημιουργικό διέξοδο σε πολλούς νέους της Παλιάς Πόλης.

Είναι επίσης απαραίτητη η παρουσία του ζωντανού πολιτισμού στην περιοχή με την δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου, σε συνεργασία με τον σύλλογο κατοίκων, όπου μπορούν να γίνονται όλες οι εκδηλώσεις, από μουσικές, θεατρικές, εικαστικές, αλλά και καλλιτεχνικά εργαστήρια. Για τον σκοπό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Θέατρο Δημόγλου και το Παλιό Συσσίτιο. Εκδηλώσεις υπαίθριου χαρακτήρα μπορούν επίσης να γίνονται στην τάφρο, στις συνοικιακές πλατείες της περιοχής, ακόμα και στην Παναγία του Μπούργκου. Οι συλλογικές προσπάθειες πρέπει να ενταθούν να ενθαρρυνθούν και να ενισχυθούν, καθότι οι ίδιοι οι κάτοικοι γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους τι τους χρειάζεται περισσότερο.

Το κυκλοφοριακό είναι βασικό πρόβλημα στην περιοχή και πρέπει να εξεταστεί σοβαρά, ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα συμφόρησης. Γνώμονας πρέπει να είναι η σταδιακή απεξάρτηση από την εσωτερική χρήση του αυτοκινήτου με μια μικρή εσωτερική συγκοινωνία, περιμετρικά πάρκινγκ και περισσότερη αυτονομία της περιοχής. Πάντα με προτεραιότητα στον κάτοικο αλλά με σκεπτικό και την εξυπηρέτηση του επιχειρηματία για τον ανεφοδιασμό του σε συγκεκριμένες ώρες. Να ενθαρρυνθεί και αν είναι δυνατόν να επιδοτηθεί η χρήση ήπιων μέσων μεταφοράς, όπως ποδήλατο, ηλεκτρικών οχημάτων κτλ, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η ζημιά στο ευαίσθητο οδόστρωμα της περιοχής. Να γίνει μελέτη πρόσβασης ασθενοφόρων, πυροσβεστικών όπως και ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περιοχή.

Απαραίτητο επίσης θεωρούμε την χωροθέτηση χρήσεων γης στην Παλιά Πόλη, ένα νέο πολεοδομικό σχέδιο που θα καλύψει νομικά κενά και θα οριοθετήσει την εμπορική λειτουργία προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα και ανάγκες της περιοχής. Θεωρούμε απαραίτητη την αδειοδότηση, άλλα και τον έλεγχο πλέον όλων των καταστημάτων, από μια διαχειριστική αρχή που θα φροντίζει να τηρούνται τα κριτήρια του Κανονισμού Λειτουργίας της Μεσαιωνικής Πόλης. Πρέπει να παταχθούν οριστικά τα φαινόμενα των κραχτών, της καταπάτησης κοινοχρήστων χώρων, της ηχορύπανσης και της αυθαιρεσίας σε βάρος του μνημείου που οφείλουμε όλοι να προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού για τις μελλοντικές γενιές. Θεωρούμε απαραίτητη την 24ωρη ενεργή παρουσία της Δημοτικής αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να τηρηθούν οι κανονισμοί και να διαμορφωθεί ένα κλίμα ομαλότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Για τις ανάγκες των επισκεπτών, εκτός από αυτά που προβλέπονται στην προτεινόμενη κυκλοφοριακή ρύθμιση, πρέπει να φτιαχτούν γραφεία πληροφόρησης, σήμανση των μνημείων και των διαδρομών, ακόμα και έξω από τα τείχη, ένας επίσημος οδηγός χάρτης του Δήμου, με εναλλακτικές διαδρομές που θα αναδείξουν και τα άγνωστα σημεία, όπως πχ τις δεκάδες παλιές εκκλησίες που βρίσκονται εντός, παραδοσιακά επαγγέλματα, προϊόντα κτλ κτλ. Ζητούμενο είναι να αυξηθεί ο χρόνος παραμονής στην Παλιά Πόλη, ώστε να ενισχυθούν όλες οι οικονομικές δραστηριότητες.

Η περιπλοκότητα της ζωής στην Παλιά Πόλη, όπου είναι ο σημαντικότερος τόπος έλξης των επισκεπτών του νησιού, μας κάνει να απαιτούμε και καθαρές λύσεις, με σχεδιασμό και μακροχρόνια απόδοση, που σκοπό θα έχουν την επανακατοίκηση της, την ορθή και ομαλή της λειτουργία, αλλά και την προβολή όχι μόνο της εμπορικής βιτρίνας, αλλά του συνόλου της, ώστε να βελτιωθούν πολλά κακώς κείμενα, να αυξηθεί η επισκεψιμότητα, αλλά και η ποιότητα ζωής του κατοίκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου