Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Δελτίο Τύπου

Σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν στηΝ συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου την Δευτέρα 28 Μαρτίου και αφορούσαν: 1. την τύχη των δύο εταιρειών Ροδων ΑΕ και ΑΔΕΚΑΜ, και 2. την διαδικασία εκλογής του συμπαραστάτη του δημότη και τις σχετικές αποφάσεις που ελήφθησαν, η δημοτική κίνηση ΡΟΔΟ ΚΟΚΚΙΝΟ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
1. Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο δύο μήνες για να φανεί η αδυναμία της νέας δημοτικής αρχής της Ρόδου να αντιμετωπίσει με θάρρος και ειλικρίνεια τα πολλαπλά προβλήματα από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» καθώς και τα τεράστια χρέη που άφησε πίσω η κακοδιαχείριση των προηγουμένων δημοτικών αρχών.
Η δημοτική αρχή της Ρόδου έφερε το θέμα με την διαδικασία της συζήτησης εκτός ημερήσιας διάταξης και αποφάσισε τη λύση και εκκαθάριση των εταιρειών ΡΟΔΩΝ ΑΕ και ΑΔΕΚΑΜ, χωρίς όμως να έχει εξασφαλίσει την κάλυψη των νόμιμων οφειλών προς τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές αυτών των εταιρειών. Ο δήμαρχος στην ενημέρωση που έκανε περιορίστηκε να μεταφέρει τις αόριστες διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού. Οι ευθύνες που αναλαμβάνει η δημοτική αρχή είναι μεγάλες και βαρύνουν αποκλειστικά την ίδια.
Ζητάμε από τον κ. Δήμαρχο να καταθέσει άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο σχέδιο και δέσμευση για την τακτοποίηση όλων των νόμιμων οφειλών προς τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές.
Από την συζήτηση στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο διαφάνηκε καθαρά, ότι οι δύο εταιρείες, που μάλλον ΣΟΔΟΜΑ και ΓΟΜΟΡΡΑ έπρεπε να ονομάζονται , δεν διαθέτουν έσοδα για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των εργαζομένων και των πιστωτών. Η ΑΔΕΚΑΜ είναι ανώνυμη εταιρεία ….χωρίς έσοδα!!!! Ενώ το 80% των εσόδων της ΡΟΔΩΝ ΑΕ έχουν ήδη δεσμευτεί από την Εθνική Τράπεζα για την ασφάλεια του περίφημο δανείου του 1 εκατομμυρίου Ευρώ που έλαβε η διοίκηση την περίοδο της κ. Μαντικού. Υπάρχουν ευθύνες τόσο στις διοικήσεις τους όσο και στους πρώην δήμους ΡΟΔΙΩΝ και ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ. Ευθύνες πολιτικές αλλά και ποινικές που πρέπει το συντομότερο μέσα από την εκκαθάριση και τον διαχειριστικό έλεγχο να αναδειχθούν και να αποδοθούν.
Η παράταξή μας είχε θέσει πολλές φορές στο παρελθόν αλλά και στην προεκλογική περίοδο ερωτήματα για τη λειτουργία και την κακοδιαχείριση αυτών των εταιρειών. Ομως ο κ. Δήμαρχος και η παράταξή του ή γνώριζαν και σιωπούσαν ή δεν γνώριζαν. Τώρα πλέον όλοι γνωρίζουν και βρίσκονται μπροστά στις ευθύνες τους
Ελπίζουμε ότι η διαδιακασία της εκκαθάρισης δεν θα αποτελέσει την κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε και τοπικά μια κακέκτυπη επανάληψη της λειτουργίας των εξεταστικών επιτροπών της βουλής. Ελπίζουμε ότι δεν θα μας οδηγήσουν στο κουκούλωμα, στη συγκάλυψη και την λησμονιά των σκανδάλων.
Η έρευνα των συμβάσεων, ο έλεγχος για υπερτιμολογήσεις, για μίζες και όλα όσα έκαναν το χρέος επαχθές, παράνομο και δόλιο πρέπει να φτάσει στο τέλος. Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν για το νόμιμο χρέος αλλά και το χρέος που είναι προϊόν διαφθοράς. Και αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο. Όχι μετά τις ….επόμενες δημοτικές εκλογές.

2. Η δημοτική αρχή αποδείχτηκε αδύναμη και άτολμη μα ταυτόχρονα και απόλυτα εξαρτημένη από τις κομματικές της καταβολές. Τα προεκλογικά γραμμάτια και το βόλεμα ημετέρων υπερίσχυσαν θεμελιακών αρχών του νόμου του Καλλικράτη. Ο θεσμός που υπερασπίζεται τον πολίτη έναντι των παραλείψεων ή της αυθαιρεσίας και της κακοδιοίκησης ο «Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης», θυσιάστηκε στο βωμό των μηχανισμών. Οι πελατειακές σχέσεις που τροφοδοτούν και τροφοδοτούνται από την εξουσία υπερίσχυσαν της ανεξάρτητης διαμεσολαβητικής διαδικασίας που προβλέπει ο θεσμός του συμπαραστάτη του πολίτη. Υπερίσχυσαν της δημοκρατίας. Με τη στάση τους ο κ. Δήμαρχος και η παράταξή του επιβεβαίωσαν ότι αν οι θεσμοί και η δημοκρατία δεν είναι στα μέτρα τους τότε τόσο το χειρότερο για τη δημοκρατία.
Απέδειξαν ότι αν δεν ελέγχουν τον διαμεσολαβητικό θεσμό του Συμπαραστάτη τότε είναι άχρηστος, δεν τον θέλουν στα πόδια τους. Γιατί έτσι καταστρέφονται οι πελατειακοί μηχανισμοί και οι εξαρτήσειςς.

Αλήθεια πως εννοεί η δημοτική αρχή την έννοια της συναίνεσης; Θεωρεί ότι συναίνεση είναι η συμφωνία των άλλων με τις αποφάσεις της και τις στενές κομματικές επιλογές της;
Θεωρούμε ότι ακόμη και τώρα υπάρχουν περιθώρια για διόρθωση της πορείας. Είμαστε στην αρχή και ίσως τα πρώτα λάθη να είναι κατανοητά. Η παράταξή μας είναι έτοιμη και έχει διάθεση καλής συνεργασίας σε όσα ζητήματα είναι προς όφελος των εργαζομένων και του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου