Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

δελτίο τύπου

Με αφορμή την επιμονή του απερχομένου δημάρχου της Ρόδου κ. Χατζηευθυμίου να προωθήσει στη λήξη της θητείας του τις διαδικασίες για την ανάδειξη αναδόχου για τη μαρίνα Μανδρακίου και το καρνάγιο της Ρόδου, από τη δημοτική κίνηση ΡΟΔΟ ΚΟΚΚΙΝΟ εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

Ο απερχόμενος σε λίγες μέρες Δήμαρχος έκανε χθες, με αφορμή δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, νέες δηλώσεις για τη μαρίνα Μανδρακίου. Σε μιά προσπάθειά του μάλιστα να υπεραμυνθεί των επιλογών του αναφέρει μεταξύ άλλων οτι θα στείλει το δημοσίευμα(!) στον εισαγγελέα για να εξετάσει αν υπάρχουν σκιές.
Το Ροδο Κόκκινο σε σχέση με τη μαρίνα Μανδρακίου επισημαίνει τα παρακάτω:
Προκαλεί πράγματι ερωτηματικά η σπουδή του κ Χατζηευθυμίου να κλείσει ένα θέμα που αφορά σε ένα μεγάλο και σημαντικό από αναπτυξιακή άποψη έργο για το μέλλον της Ρόδου, στο κεντρικότερο σημείο της πόλης και σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο περιβαλλοντικά χώρο.
Το γεγονός οτι ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο της Ρόδου ασχολήθηκε με το έργο, αλλά ούτε και οι τοπικοί φορείς κλήθηκαν να πούν την άποψή τους, επιτείνει τα ερωτηματικά. Ακόμη περισσότερο καθώς η διαδικασία του διαγωνισμού έχει χαρακτηρισθεί χαριστική και σκανδαλώδης κι όχι άδικα: Είναι πρωτάκουστο να γίνεται παραχώρηση της μαρίνας Μανδρακίου, που θεωρείται ως η ελκυστικότερη της Μεσογείου για διάστημα 60 (!) χρόνων που ξεπερνάει ακόμα και τις πλέον αποικιοκρατικές συμβάσεις και μάλιστα με τίμημα εξευτελιστικό.
Πέραν αυτών που συνιστούν αφ εαυτών λόγους για την διακοπή του διαγωνισμού, επισημαίνουμε και μιά σειρά εκκρεμότητες και κωλύματα αρχαιολογικού και πολεοδομικού χαρακτήρα, που καθιστούν την όλη διαδικασία και νομικά μετέωρη. Για παράδειγμα ένώ από την περασμένη χρονιά οριοθετήθηκε η περιοχή του Μανδρακίου ως αρχαιολογικός χώρος, όπου πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση πρέπει να προηγηθεί η έκδοση προεδρικού διατάγματος με τους όρους δόμησης, στην προκήρυξη του διαγωνισμού δεν υπάρχει καμία αναφορά σε αυτή τη καθοριστική δέσμευση.

Η Ρόδος δεν αντέχει άλλους πειραματισμούς για την "υστεροφημία" του κ. Χατζηευθυμίου. Φτάνουν και περισσεύουν οι νομικές και οικονομικές περιπέτειες, που κληροδοτεί στη νέα δημοτική αρχή.

Η Ρόδος δεν αντέχει άλλα μερεμέτια. Η μαρίνα Μανδρακίου είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να γίνει επιτέλους σ αυτή την πόλη ένα έργο πνοής.
Η νέα δημοτική αρχή, η σιγή της οποίας για το θέμα είναι εκκωφαντική, οφείλει να απαιτήσει τη διακοπή της διαδικασίας όλων των διαγωνισμών των μεγάλων έργων – της μαρίνα Μανδρακίου, της νέα μαρίνα αλλά και του Καρνάγιου - και την αντιμετώπιση ολων των υποθέσεων σε εντελώς νέες βάσεις που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα της πόλης και του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου