Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011

ΝΕΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 'ΡΟΔΟΚΟΚΚΙΝΟ' ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ 'ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ' ΤΗΣ Δ.Ε.Η.

Η περιφερειακή παράταξη  ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ και η δημοτική κίνηση ΡΟΔΟ ΚΟΚΚΙΝΟ θεωρούν άδικη και κοινωνικά ανάλγητη  την επιβολή ενός ακόμη φόρου στην ακίνητη περιουσία, σε μια εποχή βαθιάς ύφεσης και αντικειμενικής αδυναμίας των φορολογουμένων να ανταποκριθούν σε επιπρόσθετα βάρη. Θεωρούν εσφαλμένη και πρόχειρη τη νομοθέτηση του ειδικού τέλους ακινήτων και τερατώδη τη σύνδεση της είσπραξης του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, παραβιάζοντας θεσμοθετημένες διαδικασίες της φορολογικής νομοθεσίας και βασικές συνταγματικές διατάξεις.

Βιώνουμε καθημερινά την απόγνωση και απελπισία των συμπολιτών μας και διαπιστώνουμε την αντικειμενική αδυναμία πολλών εξ αυτών να πληρώσουν αυτό το δυσβάσταχτο χαράτσι. Η εμμονή στη διαρκή αύξηση των φόρων και τη μείωση των εισοδημάτων για την κάλυψη του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η μόνη λύση είναι η κατάργηση αυτού του φορομπηχτικού  νόμου.

Αντίθετα η πολιτεία πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην πάταξη της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και της κατάργησης των επιλεκτικών φοροαπαλλαγών. Απαιτείται, επιτέλους νοικοκύρεμα της διαχείρισης για μείωση των κρατικών δαπανών και λήψη μέτρων για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη.

Επί πλέον η καθυστέρηση ή η μη εξόφληση των λογαριασμών, λόγω της πρόσθετης δαπάνης του φόρου ακινήτων, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στους Δήμους, για τους οποίους τα  δημοτικά τέλη που συνεισπράττονται από τη ΔΕΗ, αποτελούν στοιχειώδεις και βασικούς πόρους λειτουργίας, προκειμένου να ανταποκριθούν στο έργο τους και να μπορέσουν να καλύψουν τους μισθούς και τα δώρα Χριστουγέννων των υπαλλήλων τους.  

Η φασιστικού τύπου παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών, με αφορμή την απόφαση του πρωτοδικείου Καλαμάτας που διατάσει την ΔΕΗ να μη διακόψει το ρεύμα όπου υπάρχει λάθος στον υπολογισμό του τέλους, καταδεικνύει ότι φοβούνται το διογκούμενο κίνημα των πολιτών, προσπαθούν να προκαταλάβουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας  και να ποδηγετήσουν  τη Δικαιοσύνη.  

Η διάκριση των εξουσιών στη συντεταγμένη πολιτεία μας κατοχυρώνεται ρητά από το άρθρο 26 του Συντάγματος. Η ακύρωση παράνομων διοικητικών πράξεων και η κήρυξη της αντισυνταγματικότητας τυπικών νόμων γίνονται από τη δικαστική εξουσία και τα αρμόδια δικαστήρια του κράτους. Είχαμε την εντύπωση ότι ο συνταγματολόγος Υπουργός Οικονομικών αυτό θα το γνώριζε.

Το ΡΟΔΟ ΚΟΚΚΙΝΟ και οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ συντονισμένοι με το μεγάλο κίνημα «δεν πληρώνω τα χαράτσια», ενώνουμε την φωνή μας με όποια κίνηση  ή πρωτοβουλία έχει ήδη σχηματιστεί στο νησί ενάντια στα χαράτσια, όπως η πρωτοβουλία Κρεμαστής, οι συνταξιούχοι ΙΚΑ κλπ και με νόμιμες ενέργειες, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την ακύρωση του παράνομου επιπρόσθετου φόρου επί των ακινήτων. 

Στις 9 Νοέμβρη με επιστολή μας καλούσαμε το δήμαρχο Ρόδου «να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα υπερασπίζονται τους δημότες που πλήττονται από το άδικο χαράτσι μέσω της είσπραξης των λογαριασμών της ΔΕΗ  και να  εισάγετε το θέμα για συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την λήψη της απαιτούμενης απόφασης».Κάτω από την πίεση της λαϊκής αντίδρασης το δημοτικό συμβούλιο στις 25-11-11 θα προσδιορίσει την στάση του δήμου και θα αποφασίσει για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο δήμος.
Μέχρι όμως την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προτείνουμε στους  συνδημότες μας, να μην πληρώσουν το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτουμένων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) και να πληρώσουν μόνο το αντίτιμο της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, τα δημοτικά τέλη και το τέλος για την Ε.Ρ.Τ. στις μηχανές αυτόματης πληρωμής που λειτουργούν στις τράπεζες.

Μετά την πληρωμή  να μας προσκομίζουν
1.   Αντίγραφο του λογαριασμού της Δ.Ε.Η.
2.  Αντίγραφο της απόδειξης του μηχανήματος αυτόματης πληρωμής της Τράπεζας, από το οποίο να αποδεικνύεται η πληρωμή της Δ.Ε.Η. χωρίς το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.
Στη συνέχεια σε συνεργασία με το δικηγορικό σύλλογο και τον δήμο Ρόδου θα ασκηθούν οι ενδεδειγμένες ενέργειες όπως εξώδικα και ασφαλιστικά μέτρα.

Η συγκέντρωση των δικαιολογητικών θα γίνεται από ομάδα φίλων και στελεχών των παρατάξεων που θα βρίσκονται τις πρωινές ώρες στα γραφεία της παράταξης «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» που βρίσκονται στο χώρο της  πολεοδομίας της πρώην Νομαρχίας, απέναντι από το ΕΛΛΗ.

Κάτω από την πίεση του κινήματος η κυβέρνηση και ο κ. Βενιζέλος αναδιπλώνεται. Ψάχνουν το «λαϊκό» τους προσωπείο.
Η  λαϊκή αγανάκτηση και κατακραυγή πότισε το χώμα να ανθίσει η ελπίδα.
Δεν ξεχνάμε όμως ότι μετά την βροχή βγαίνουν και τα σαλιγκάρια. Ήδη τα πρώτα έκαναν την εμφάνιση τους φορώντας τον μανδύα του υπερασπιστή των λαϊκών συμφερόντων και των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Κατάλαβαν ότι δεν τους φοβόμαστε.
Μας φοβούνται.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου