Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Επαναλειτουργία του "Ήχος και Φως"


Ρόδος 4 Αυγούστου 2011

Τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να επαναχρησιμοποιείται το «Ήχος και Φως», ως χώρος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Ενδεικτικά, μέσα στο 2011 πραγματοποιήθηκε συναυλία της Πειραματικής Χορωδίας, εκδήλωση του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ, καθώς και η μουσικοθεατρική παράσταση «Rhodeway», ενώ προγραμματίστηκε για τον Αύγουστο το ανέβασμα των Τρωάδων του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Α. Μίγκα.

Σίγουρα, η επαναχρησιμοποίηση ενός εγκαταλελειμμένου πανέμορφου πάρκου είναι πολύ σημαντική και πρέπει να αντιμετωπιστεί θετικά. Πρέπει ωστόσο να προβληματιστούμε για τον αποσπασματικό και τυχαίο χαρακτήρα μιας τέτοιας χρήσης.

Το «Ήχος και Φως» της Ρόδου είναι το δεύτερο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα (μετά από το αντίστοιχο της Πνύκας), το 1961. Το θέμα της οπτικοακουστικής παράστασης ήταν η πολιορκία της Ρόδου από τους Οθωμανούς το 1522. Με τους ανάλογους φωτισμούς και την αφήγηση, ο θεατής μπορούσε να αντιληφθεί πού διαδραματίζονταν τα γεγονότα, και έτσι μεταφερόταν νοερά στο σκηνικό εκείνης της εποχής.

Η αφήγηση γινόταν στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και σουηδικά, από καταξιωμένους ηθοποιούς της αντίστοιχης χώρας. Για παράδειγμα, στην ελληνική αφήγηση ακούγονται οι φωνές των Μάνου Κατράκη, Άννας Συνοδινού, Στέφανου Ληναίου, Έλσας Βεργή, Θεόδωρου Μορίδη, Βύρωνα Πάλλη και Νάσου Κεδράκα. Ο αρχικός τεχνικός εξοπλισμός είχε εγκατασταθεί από την εταιρεία Phillips Γαλλίας με την σκηνοθετική και φωτιστική επιμέλεια του ειδικού στο είδος Pierre Arnaud (ο οποίος είχε αναλάβει και τον αντίστοιχο φωτισμό στις Πυραμίδες της Αιγύπτου), ενώ η συνολική παραγωγή υποστηρίχθηκε από την Association Francaise pour la Mise en Valeur des Sites (Γαλλικό Ινστιτούτο για την Αναστήλωση των Πόλεων).

Ακόμα και σήμερα, πολλά χρόνια μετά την εγκατάλειψή του, το «Ήχος και Φως» διαφημίζεται στους ταξιδιωτικούς οδηγούς που υπάρχουν στο ίντερνετ ως ένα από τα αξιοθέατα που πρέπει ο τουρίστας να επισκεφθεί ανυπερθέτως. Μάλιστα, μπορεί κανείς να βρει και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των παραστάσεων και τον τιμοκατάλογο: Υποτίθεται ότι γίνονται συνολικά 16 ωριαίες παραστάσεις, με γενική είσοδο 7 ευρώ και μειωμένο εισιτήριο 3 ευρώ.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό (αν θεωρήσουμε ότι σε κάθε παράσταση υπήρχαν 50 θεατές, και με μέσο εισιτήριο 5 ευρώ), το «Ήχος και Φως» θα απέφερε 4000 ευρώ την εβδομάδα, και 112000 τους 6 μήνες που θα λειτουργούσε (Μάιος - Οκτώβριος)!

Με αυτήν τη δοκιμασμένη και επιτυχημένη χρήση, θα εισέρρεαν πολλά χρήματα στο ταμείο του Δήμου Ρόδου, αξιοποιώντας απλώς ένα προϋπάρχον έτοιμο υλικό, και βγάζοντας από την αχρηστία και την απαξίωση έναν αριστουργηματικό τόπο. Αντ' αυτού, συζητείται η υποβάθμισή του με τη δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ, ή εσχάτως η απόδοσή του σε ιδιώτες.

Εάν η δημοτική αρχή έχει πραγματικά αγωνία για τα πενιχρά οικονομικά του Δήμου, και εφόσον διατείνεται ότι στοχεύει στην πολιτιστική αναβάθμιση της Ρόδου, οφείλει να δει σοβαρά το θέμα της επαναλειτουργίας τού «Ήχος και Φως», με το βλέμμα στραμμένο στο κοινωνικό καλό και την πολιτιστική ποιότητα, και όχι σε ιδιωτικές επενδύσεις με αμφίβολη οικονομική απόδοση και καλλιτεχνική αξία.

2 σχόλια:

  1. Εχετε υπ΄οψη σας οτι το Σαββατο 13-8-11 εχει προγραμματιστει "full moon party" μεσα στον κηπο, με τερατια ηχεια και με djs που οσοι γνωριζουν 5 πραγματα ξερουν και τι ηχους θα παιξουν αλλα και τι κοσμο θα φερουν; Δειτε στο fb την διαφημιση και θα καταλαβετε...και οχι τιποτα αλλα αμα γινει η αρχη με τετοια παρτυ ξερετε που θα καταληξουμε: στο χαλι της παλιας πολης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και για του λογου το αληθες.... https://www.facebook.com/#!/event.php?eid=114250975340545

    ΑπάντησηΔιαγραφή