Αναδημοσιεύουμε από τη "Δημοκρατική" (11/11/2010) ένα άρθρο σχετικά με τη δεινή θέση στην οποία έχουν βρεθεί οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό κλάδο στη Ρόδο.
Ο κλάδος αυτός, από τους πλέον ανθηρούς τις τελευταίες δεκαετίες, έχει υποστεί απότομη καθίζηση εξαιτίας της κρίσης. Η ανάπτυξη του μαζικού τουρισμού ως "βαριά βιομηχανία" πήγαινε πάντα χέρι χέρι με την ασχεδίαστη αλλά φρενήρη ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα , η οποία χαρακτηρίστηκε από την κατασκευή (με κρατική επιδότηση συνήθως) τεράστιων ξενοδοχειακών μονάδων, συγκροτημάτων εξοχικών κατοικιών, ώθηση του real estate κ.α., και την ίδια στιγμή από σοβαρή υποβάθμιση των δημόσιων υποδομών παρά τις μεγάλες κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, χαμηλές επενδύσεις στη συντήρηση παλιών εγκαταστάσεων και στη διατήρηση του αρχιτεκτονικού πλούτου του νησιού. Η ανάπτυξη αυτή δημιούργησε μια πολυπληθή τάξη εργατών, η οποία σήμερα με την αναμενόμενη, απότομη, μείωση στη ζήτηση, βιώνει όλα τα αδιέξοδα της προηγούμενης ανάπτυξης, από την οποία είχαν οφεληθεί κυρίως οι μεγαλοξενοδόχοι, οι εργολάβοι και οι προμηθευτές. Σήμερα, μαζί με τους οικοδόμους σε απόγνωση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι σε μια ολόκληρη αλυσίδα ειδικοτήτων, υποστηρικτικών προς τον κατασκευαστικό τομέα.
Οι αγώνες των οικοδόμων που δρομολογούνται για το Δεκέμβριο είναι απαραίτητο εκτός από τα δίκαια αιτήματα του κλάδου, να διεκδικήσουν ένα μεγάλο ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα αυξήσει τις αποδοχές, θα αναβαθμίσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα και θα θέσει τις βάσεις για μια πολιτισμένη διαβίωση στο νησί για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.
Α.Η.
Για απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται οι οικόδομοι της περιοχής μας τον ερχόμενο μήνα σε αντίδραση για τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν οδηγήσει τον κλάδο τους σε αδιέξοδο.
"Η κινητοποίησή μας θα γίνει τον Δεκέμβριο πριν από την απεργία της ΓΣΕΕ. Δεν έχουμε άλλη διέξοδο παρά τους αγώνες", δήλωσε στη "δ" ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Νίκος Τριπολίτης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Οικοδόμων η κατάσταση στον κλάδο είναι τραγική αφού τα ποσοστά της ανεργίας έχουν αυξηθεί. "Εκτιμώ ότι το 85% των οικοδόμων του νησιού μας είναι στο ταμείο ανεργίας γιατί δεν υπάρχουν δουλειές. Με τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση κλάδος μας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα", δήλωσε στη "δ" ο κ. Νίκος Τριπολίτης.
Επισημαίνεται ότι άρχισαν να φεύγουν από το νησί μας και οι αλλοδαποί που δούλευαν στις οικοδομές και έμειναν άνεργοι.
Αιτία του κακού, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, είναι τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση και ιδίως η φορολογία στα ακίνητα. Ακόμη και η είδηση της αύξησης των αντικειμενικών αξιών επηρεάζει αρνητικά τον κλάδο.
Οπως υποστηρίζουν οι οικοδόμοι, οι εξειδικευμένοι τεχνίτες βάσει της συλλογικής σύμβασης έπρεπε να παίρνουν τουλάχιστον 90 ευρώ την ημέρα (με προϋπηρεσία μεγάλη) ενώ τώρα η συντριπτική πλειοψηφία αρκείται σε πολύ λιγότερα.
Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, σε ό,τι αφορά τους ανειδίκευτους εργάτες, αφού η σύμβαση ορίζει μεροκάματο 70 ευρώ για τους άγαμους και 75 ευρώ για τους έγγαμους, αμοιβές που θα φθάσουν να είναι απλησίαστες.
Οι περισσότεροι οικοδόμοι αναγκάζονται τα τελευταία χρόνια να ακριβοπληρώνουν και τα ένσημά τους προκειμένου να κατοχυρώσουν δικαίωμα σύνταξης. Την ίδια ώρα οι αλλοδαποί για να εξασφαλίσουν τα 150 ένσημα που χρειάζονται για τη νομιμοποίηση, πληρώνουν 7 ευρώ το ένσημο.
"Νέους και παλιούς ασφαλισμένους μάς στέλνουν από το μαδέρι κατευθείαν στα 60 και 65 χρόνια στη σύνταξη, να υποστούμε τις συνέπειες της υποβάθμισης και κατάργησης της ιατροφαρμακευτικής μας περίθαλψης, να αμειβόμαστε με μία σύνταξη των 700 και 900 ευρώ", υπογράμμισε ο κ. Τριπολίτης.
Εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, το 2011 θα είναι περισσότεροι οι οικοδόμοι που δεν θα δικαιούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Και φέτος είναι πολλοί εκείνοι που δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν τα 70 ένσημα για να θεωρήσουν τα βιβλιάρια ασθενείας.
Η Ομοσπονδία Οικοδόμων έχει ήδη ζητήσει από το Υπουργείο Εργασίας να γίνει ρύθμιση για τον αριθμό των ενσήμων ώστε να έχουν όλοι οι εργάτες ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να λαμβάνουν το έκτακτο επίδομα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου