Δημοσιεύτηκε στη "Ροδιακή"
Πόσο κοστίζει στην τσέπη μας ένα ποτήρι νερό τη μέρα; Το ερώτημα αυτό θέτει σε ανακοίνωσή της η δημοτική κίνηση «ΡοδοΚόκκινο» κάνοντας μία ενδιαφέρουσα ανάλυση με στοιχεία για την επικρατούσα κατάσταση.
Από την ανάλυση αυτή, προκύπτουν σημαντικές ανισότητες στην χρέωση νερού, πράγμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει από 1ης Ιανουαρίου η νέα δημοτική αρχή. Ειδικότερα στην ανακοίνωση της παράταξης «ΡοδοΚόκκινο» αναφέρονται τα εξής:
«Πριν κάποιες δεκαετίες μέσω ενός ελληνικού λαϊκού τραγουδιού ετέθη το ερώτημα «πόσο κοστίζει ένα φιλί στην δύση ή την ανατολή».
Δεν γνωρίζουμε αν υπήρξε απάντηση σε αυτό το καυτό ερώτημα, απάντηση όμως σίγουρα δεν δόθηκε από τους υποψήφιους δημάρχους του νέου δήμου Ρόδου στο ερώτημα που τέθηκε στους ίδιους και τις παρατάξεις τους από την Δημοτική Κίνηση ΡΟΔΟ ΚΟΚΚΙΝΟ πριν από ένα περίπου μήνα για το πόσο τελικά θα κοστίσει ένα ποτήρι νερό την ημέρα στους καταναλωτές του νέου δήμου. Όπως απάντηση δε δόθηκε από τις αντίστοιχες ΔΕΥΑ των Καποδιστριακών δήμων στα ερωτήματά μας σχετικά με τον τρόπο χρέωσης των δημοτικών τελών και των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης με εξαίρεση το Δήμο Καμείρου και τη ΔΕΥΑ Ρόδου.
Μετά όμως την επιστολή μας με την οποία δόθηκε το ερέθισμα, οργανώθηκε συνάντηση η οποία ανακοινώθηκε από τα ΜΜΕ, του υποψηφίου δημάρχου κ. Κουσουρνά με τους Προέδρους και Διευθυντές των ΔΕΥΑ, με άγνωστα αποτελέσματα. Μετά από ένα μήνα και μετά τις αλλεπάλληλες εμφανίσεις και δηλώσεις των υποψηφίων στα ΜΜΕ και τις πολυσέλιδες και πολυδιαφημιζόμενες εκδόσεις τόμων με τα μεγαλεπήβολα προγράμματα, τον καταιγισμό τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών διαφημίσεων και βροχής διαφημιστικών φυλλαδίων των υποψηφίων, ουδείς πολίτης της Ρόδου γνωρίζει τι θα του ξημερώσει στην άδεια πλέον τσέπη σε δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων των νέων δημάρχων.
Έτσι με τις μικρές δυνάμεις μας σε σχέση με τα ψηφοδέλτια των εκατοντάδων υποψηφίων, και παρά την άρνηση και αδιαφορία των υπευθύνων για κοινοποίηση των απαραίτητων στοιχείων καταφέραμε και συλλέξαμε επί τόπου στοιχεία για το τι ισχύει σήμερα για τους καταναλωτές στους δήμους του βορείου τριγώνου που έχουν δίκτυο αποχέτευσης και συντάξαμε αναλυτικούς πίνακες με τις χρεώσεις ανά κυβικό μέτρο, ανακαλύπτοντας πόσο τελικά στοιχίζει ένα ποτήρι νερό τη μέρα στους κατοίκους της Ρόδου.
Έτσι την ελάχιστη έως μηδενική κατανάλωση του ενός ποτηριού την ημέρα ο κάτοικος Ρόδου πληρώνει 15,43 ή 16,27 ευρώ ανά τρίμηνο ανάλογα αν είναι συνδεμένος στο αποχετευτικό ή όχι. Ο κάτοικος της Ιαλυσού ως πιο large πληρώνει 32,72 ή 33,08 αντίστοιχα το τρίμηνο, ο κάτοικος Κρεμαστής 9,45 ή 10,01 αντίστοιχα και τέλος ο κάτοικος Καλλιθέας 7,14 ή 7,25 αντίστοιχα το τετράμηνο.
Τώρα αν εκτός του ενός ποτηριού θέλει και πολυτέλειες, όπως πλύσιμο, μπάνιο πλυντήρια κλπ και έχει και κανένα λουλούδι στη βεράντα τότε οι πολυτέλειες πληρώνονται και τα κόστη ανεβαίνουν.
Για καταναλώσεις 50 κυβ. μέτρων το μήνα ο Ροδίτης πληρώνει 69,28 ή 75,62 ο Τριαντενός 82,41 ή 102,24 ο Κρεμαστενός 35,73 ή 39,11 αντίστοιχα και ο Καλλιθενός 27,69 ή 33,63 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ρόδου και Πεταλούδων χρεώνουν ως ελάχιστη κατανάλωση τα 10 κυβικά μέτρα, ο Δήμος Καλλιθέας δεν έχει ελάχιστη κατανάλωση ενώ ο Δήμος Ιαλυσού χρεώνει τους ταλαίπωρους κατοίκους με ελάχιστη κατανάλωση ΤΡΙΑΝΤΑ (30) !!! κυβικών μέτρων (ίσως γιατί ταυτίζει την άλλη ονομασία της πόλης με την ελάχιστη κατανάλωση).
Για τα τέλη αποχέτευσης ο δήμος Ρόδου χρεώνει ποσοστό επί της αξίας νερού 25% για τους μη συνδεμένους στα δίκτυα αποχέτευσης και 40% για τους συνδεμένους, ο δήμος Πεταλούδων δεν χρεώνει για μη συνδεμένους καταναλωτές που απέχουν πάνω από 30 μέτρα από τον αγωγό ενώ χρεώνει 20% καταναλωτές χωρίς σύνδεση και 40% σε καταναλωτές με σύνδεση, ο δήμος Καλλιθέας χρεώνει 10% χωρίς σύνδεση και 60% με σύνδεση και τέλος ο δήμος Ιαλυσού κρατάει για μια ακόμα φορά τα σκήπτρα της επιδρομής στο πορτοφόλι των κατοίκων χρεώνοντας ποσοστό 63% στους συνδεμένους καταναλωτές παράλληλα με πάγιο αποχέτευσης ύψους 10, 20 και 30 (Τριάντα - αδυναμία σε αυτό το νούμερο βλέπετε) ευρώ επί δικαίων και αδίκων, δηλαδή σε όλους, συνδεμένους και μη.
Βλέπουμε λοιπόν τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των κατοίκων γειτονικών δήμων που για το ίδιο δημόσιο αγαθό το νερό πληρώνουν διπλάσια και τριπλάσια ακόμα και τετραπλάσια από το γείτονά τους όπως για παράδειγμα ο κάτοικος Ιαλυσού σε σχέτον κάτοικο Καλλιθέα.
Για αυτό το τεράστιο θέμα οι υπόλοιπες παρατάξεις με τα μεγάλα επιτελεία δεν έχουν δείξει τις προθέσεις τους για το τι μέλλει γενέσθαι σε δύο μήνες. Θα διατηρηθεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση και αν όχι τι πρόγραμμα έχουν;
Θυμίζουμε ότι πριν 6 χρόνια ο δήμος Ιαλυσού του κυρίου Στάγκα βεβαίως, συνεργάτες του οποίου, όπως και ο ίδιος, βρίσκονται υποψήφιοι και στον συνδυασμό του κ. Χατζημάρκου και του κ. Κουσουρνά, είχε αυξήσει σε μια νύχτα, αναδρομικά μάλιστα, τα τέλη ύδρευσης κατά 384% εφαρμόζοντας πρωτοπόρα τις πολιτικές του ΔΝΤ στους κατοίκους της Ιαλυσού χρόνια πριν εμφανιστεί η τρόϊκα και το μνημόνιο στην Ελλάδα.
Τότε, μέλη της σημερινής δημοτικής κίνησης ΡΟΔΟ ΚΟΚΚΙΝΟ είχαν αντιδράσει και είχαν πρωτοστατήσει στη δημιουργία της Κίνησης Πολιτών Ιαλυσού με προσφυγές στο Συνήγορο του Πολίτη και στην Περιφέρεια για την ακύρωση αυτής της απόφασης. Δυστυχώς παρά τις θετικές υποδείξεις του Συνηγόρου του Πολίτη και παρά τον διετή αγώνα κόντρα στην αδιαφορία της πλειοψηφίας των πολιτών και τις ειρωνείες κάποιων ΜΜΕ και με ευθύνη και της Περιφέρειας του κ. Χ. Κοκκινου όχι μόνο δεν ανακλήθηκε αυτή η απόφαση αλλά συνεχίστηκε με επιβολή υπέρογκων τελών αποχέτευσης λίγα χρόνια αργότερα.
Το πάθημα ας γίνει μάθημα. Ας πάψουμε να είμαστε παθητικοί θεατές αλλά και θύματα του ανεξέλεγκτου τρόπου λειτουργίας και αποφάσεων των Δημοτικών Αρχών. Ενισχύοντας το ψηφοδέλτιο του ΡΟΔΟ ΚΟΚΚΙΝΟΥ να δώσουμε δύναμη και φωνή στις δυνάμεις εκείνες που όλα αυτά τα χρόνια αντιστέκονται στις αυθαιρεσίες των δημάρχων στο νησί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου